— Dette er et veldig naivt prosjekt, sier Patrik Kloz mens han sirlig putter tre og tre kaker i små cellofanposer.

- Er du en naiv person?

— Jeg forsøker å være det.

I løpet av de tre månedene markedskonsulenten fra Tyskland har bodd i Bergen, har han klart å gjøre seg bemerket i nabolaget ved Skutevikstorget. Stikkordet er «The Bergen Cookie Dream», og oppskriften er enkel: Snekre deg et fuglebur, legg noen nybakte kaker på et fat 30 dager på rad og heng en pengeboks ved siden av. Skriv på en lapp at de som ønsker det, kan betale 30 kroner. Se hva som skjer.

Jobbet for fredsprisvinneren

Det store kake- og pengetreet står rett utenfor soveromsvinduet til Kloz og Kjæresten Eva, og det er blitt en del spionering i vinduet den siste tiden.

— Det er like gøy hver gang noen stopper opp. Det å få se på direkten hvordan man kan glede noen, er fantastisk. Andre blir rørt eller overrasket, sier Kloz.

Han håper flere kan bli inspirert til å gjøre noe tilsvarende.

— Barn også. Her lærer man hvordan man driver en egen bedrift, oppfordrer 32-åringen.

Men det er ikke først og fremst business som driver frilanseren. Han er blant annet knyttet opp mot «The grameen creative lab», som har mikrokreditt til fattige på dagsorden. Patrik Kloz har også jobbet i to år for fredsprisvinner Muhammad Yunus.

Ett tyveri på tre uker

Ideen til kakeprosjektet fikk Kloz da han ville skape en lokal forretningside som var økonomisk bærekraftig.

— Det er morsomt å drive sin egen business. Målet er ikke å tjene så mye penger som mulig, men å oppnå tillit, forteller han.

Han er også inspirert av en kamerat i Bergen som av prinsipp aldri låser sykkelen sin. Kompisen ønsker å vise omverdenen at han stoler på dem.

- Er sykkelen hans noen gang blitt stjålet?

— Nei, jeg tror ikke det.

Etter 22 dager som kakeprodusent har Kloz fått inn 1261 kroner. Stort sett har han tre-fire kakeposer liggende i fugleburet daglig, og pengeboksen har av prinsipp ikke lås på. Kun en gang er den blitt stjålet, men da kom den i retur med 50 kroner ekstra oppi.

— Det var noen fulle folk på vei hjem fra konsert. Kjæresten min løp etter dem, og de ble de så flaue at de puttet en femtilapp oppi, humrer Kloz.

Det hører med til historien at han løp etter kjæresten som løp etter tyvene. Gentleman må man være.

Kopi i Bonn

Gjennom det velsmakende prosjektet har Patrik Kloz også fått flere nye venner og bekjente, og blitt mye bedre kjent med naboene. Egen facebook-gruppe har prosjektet også, der kan man blant annet se hvordan det sjarmerende fugleburet tok form.

— Jeg er ikke veldig handy av meg, så jeg brukte tre uker på å snekre fugleburet. Kameraten min i Bonn brukte bare to dager, forteller Patrik.

Kakeprosjektet er allerede begynt å ese ut, og i Bonn har den nevnte kameraten startet et tilsvarende prosjekt.

Til helgen flytter Patrik til Stockholm sammen med kjæresten Eva. Sannsynligheten er stor for at svenskene snart vil finne småkaker i trærne, de også.

MÅLER TILLIT VIA KAKER: Dersom du har trasket i Skuteviken i det siste, har du muligens sett dette fugleburet og pengeboksen hengende i et tre på Skutevikstorget. Meldingen er enkel: Ta med deg en kakepose, og betal 30 kroner om du vil. Patrik Kloz synes det er interessant å følge med på folks reaksjoner.
ELIAS DAHLEN
LITT VÆRAVHENGIG: Enklere å selge kaker i sol.
HJEMMESNEKRET: - Jeg måtte bruke litt tyggegummi for å få konstruksjonen i fugleburet til å holde, innrømmer Patrik Kloz, som har bodd i Bergen i tre måneder og hatt «The Bergen Cookie Dream» gående i 22 dager så langt.
MORENS OPPSKRIFT: Patrik Kloz er blitt en dreven småkakeprodusent etter å ha bakt hver dag de siste ukene. Hesteformen på kakene er inspirert av hestetråkkene i brosteinen oppi gaten.