Onsdag viste en flypassasjer BT hvor lett det er å lure sikkerhetskontrollen på Bergen lufthavn Flesland.

— Det begynte som en forglemmelse for fire år siden. Jeg bruker tapetkniv i jobben til blant annet å åpne esker. Etter hvert gikk det sport å legge en kniv på baklommen før jeg skulle fly, forteller mannen til bt.no.

BTs journalist og fotograf var vitner til at han gikk gjennom kontrollen uten problemer. Vi ventet ved utgangen siden det ikke er lov å filme i kontrollen.Etter et par minutter kom mannen ut fra avgangshallen — med kniven synlig på baklommen.

— Det gikk greit, akkurat som vanlig. Jeg ble ikke tatt ut til ekstra kontroll. De kontrollerte nøkler og belter, men de så ikke kniven, sier han.

Har du en historie? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post

Har gjort det i fire år

Dette skjer to dager etter at vi skrev om en annen mann som hadde fått med seg en tapetkniv forbi vaktene. Securityansvarlig Lasse Solberg i Avinor beklaget glippen og sa at han vil sette inn tiltak.

Etter hvert gikk det sport å legge en kniv på baklommen før jeg skulle fly.

Men mannen sier han har smuglet samme type kniv gjennom kontrollen i fire år.

Han anslår at han reiser cirka fire ganger i måneden. Med andre ord kan han ha gjort sitt spesielle stunt opp mot 200 ganger de siste fire årene.

Truer med politiet

Mannen var villig til å stå frem i BT - helt til Avinor truet med politianmeldelse.

— Det er latterlig at de vil politianmelde meg. Det er deres system det er noe galt med, sier han.

Solberg ser annerledes på saken.

— Dette var skremmende å høre. Alle er ansvarlige for at de ikke har ulovlige ting med seg. Vi vil politianmelde dette hvis vi finner ut hvem det er, sier han, men legger til:

— Samtidig er det klart at vi skal oppdage det. Jeg skal gjøre noe på min side. Det er tydeligvis noe med denne typen kniv. Dette må vi ta opp, det ser jo ut som det ikke bare gjelder vår flyplass.

Bruker flere titalls millioner

Terroristene som kapret fire fly i USA 11. september 2001, brukte slike kniver for å ta kontrollen om bord i flyene og styrte dem i Pentagon og World Trade Center.

Det er tydeligvis noe med denne typen kniv. Dette må vi ta opp, det ser jo ut som det ikke bare gjelder vår flyplass. Securityansvarlig Lasse Solberg

Det er Securitas gjennom selskapet STAS som står for kontrollen på Flesland. Cirka 220 ansatte er hyret inn for å passe på flypassasjerene.

Securityansvarlig Lasse Solberg sier at de bruker «flere titalls millioner» på sikkerheten hvert år.

Stoppet én gang

Knivsmugleren sier at han bare er blitt stoppet en gang, i en manuell kontroll.

— Det er tragisk at barnefamilier og eldre blir fratatt flasker, mens jeg går gjennom en kniv. Jeg har gjort det alle mulige steder, også på Gardermoen. Systemet slår ut på alt mulig annet. Det er artig at du må ta av deg belte og at det slår ut på sko, men kniv fanger de ikke opp, sier han.Tre ganger har han vist kniven til vaktene etter å ha passert kontrollen.

— De blir like forbauset og overrasket hver gang. De sier at de skal vise kniven til sine sjefer og ta det opp på høyeste hold.

«Ikke vaktenes feil»

Han reagerer på at Lasse Solberg truet de ansvarlige med sanksjoner etter mandagens sak på bt.no. Solberg sa at det har hendt at vakter er tatt ut av tjeneste, og at de må gjennom tester for å vise at de er kapable.

— Det er systemet som tydeligvis ikke fanger opp slike ting. Det piper ikke engang. Men de får det med seg når de ransaker, sier han.

Hvis du blir tatt, får det ingen konsekvenser utover at du må gi fra deg kniven.

De tar bare kniven og ingenting mer skjer.

- Er det ubehagelig å tenke at det er så lett å lure systemet og at det er bare å prøve seg til du klarer det?

— Jeg har en kollega med flyskrekk. Hun ble jo skeptisk da hun så dette, at man kan gå rett inn med kniv på lommen.

Er flykontrollen for dårlig? Diskuter saken under:

FARLIG VÅPEN: Tapetkniven ser ikke fryktinngytende ut, men det var slike våpen som ble brukt under 11. september-angrepet.
OLE VALAKER
BLE IKKE STOPPET: Omtrent gikk slik mannen gjennom kontrollen på Flesland onsdag.
TOR HØVIK
MISFORNØYD: Securityansvarlig på Flesland, Lasse Solberg. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ