Veiarbeidet ved Jondalstunnelen skaper store problemer for beboerne langs fylkesvei 107 i Jondal og Kvinnherad. Veien, som er den eneste forbindelsen de har til Jondal sentrum og omverdenen, er stort sett stengt.

I dag skulle veien blitt åpnet klokken seks om morgenen. Først vel fem timer senere, litt etter klokken 11, fikk bilistene passere.

— Det er ikke første gangen. Nå er jeg så sint, sier Marion Straume Asheim.

Hun hadde da stått i kø i over en time. Andre hadde det verre.

— Vegvesenet har sprengt noe og ikke klart å rydde opp etter seg. Jeg bor i Kysnes, ganske langt ut forbi Jondal, og det er ingen andre veier ut enn denne. Hun ene her skulle over i morges, hun har stått her siden klokken halv syv, og står her ennå, sier Asheim.

Beklager forsinkelsen

Arbeidet med Jondalstunnelen begynte i oktober 2009 og skal være ferdig 1. september i år. Arbeidet er nå inne i «en hektisk periode», og veien er derfor nattestengt fra klokken 22 til klokken 6. Ut over dette får bilistene bare passere ti minutter hver time, fra fem på hel til fem over hel.

— Det betyr at vi har ti minutter på å komme oss til og fra jobb, hente unger i barnehagen og så videre. Det er greit nok. Men ikke når de ikke klarer å overholde disse tidene. Det er snakk om å overstyre folks liv. De har jo ikke respekt for mennesker, sier Asheim.

Byggeleder Hallvor Solheim beklager forsinkelsen.

— Vi har sprengt noen store salver, og det har tatt lengre tid enn planlagt. Det er forståelig at folk blir sinte, men dette er sånt som skjer innimellom. Vi kan ikke sette i gang trafikken så lenge vi er usikre på om stein kan falle, sier han.

Han forteller at det har vært «noen slike episoder» også tidligere.

— Vi må være sikre på at bilistene kommer trygt forbi før vi kan åpne.

Ifølge Solheim skal nattestengingen etter planen opphøre etter denne uken. Men bilistene må fortsatt forholde seg til timinuttersvinduer til langt ut i august, sier byggelederen, som understreker at utrykningskjøretøy kan passere.

«Veldig krevende terreng»

— Vi håper vi snart er ferdige med dette, så belastningen for dem som bor der ute blir minst mulig. Men det kan godt hende at vi må ha større stengningsperioder senere. Noen vil det gå ut over. Dette er veldig krevende terreng, sier Solheim.

OMSIDER: Her får bilistene passere forbi arbeidsområdet, vel fem timer etter at veien skulle vært åpnet.
MARION ASHEIM

Ikke godt nok, mener Marion Straume Asheim. Hun mener beboerne ikke blir tatt på alvor.

— De fleste her ute er så lei at det bobler over. Det er greit at man må innrette seg, men at de ikke har klart å finne en løsning for folk som har stått her siden 6.30, det er helt horribelt. De har ikke engang klart å sette inn en båt.

I 11.30-tiden kom hun seg omsider over til Jondal og Tørvikbygd, to timer forsinket. På den andre siden møtte hun en nabo.

— Hun kom fra nattevakt og hadde ventet i fem timer på å kunne kjøre hjem, sier Asheim.

LANGE KØER: Mange beboere ble stående og vente i timer på at Vegvesenet skulle gjøre seg ferdig.
MARION ASHEIM