Før de slapp inn i den lange, mørke gangen sto de ute i Vestre Skostredet i isende snøslaps og regn. Ingenting kunne hindre små pepperkakebypyntere i å nå målet denne lørdagen i november.

Det så en stund svart ut, både for pepperkakebypynting og åpningsfest med ordfører, siden arrangementet i år ikke kunne være i Galleriet. Men så kom det klarsignal fra Vestre Skostredet 2. Her kunne kakebyen få komme.

Fornøyde lyder

Den ferdige pepperkakebyen skal være i første etasje, men pyntingen skjer i puben Ovenpå i annen etasje. Det summer som i en riktig stor bikube mellom veggene. Noen nynner julesanger mens andre bare lager fornøyde lyder mens de stikker skjeene sine dypt ned i hvit melisglasur.

– Farmor, kan du smøre utover melisen, spør seksåringen Martina sin farmor Grete Haugland. Caroline på fire er mest opptatt av om hun kan smake på snopet hun har fått utdelt. De to søstrene bor i Oslo men er heldige og er i Bergen akkurat i dag.

– Her får jeg julefølelse

Toetasjes pepperkakehus stikker mønene opp fra langbord med gråpapir, eller de troner på små runde svarte kafébord med tilhørerende barkrakker. De kronglete arbeidsforholdene ser ikke ut til å legge noen demper på stemningen.

– Her går det så det suser. Dette er julen for meg. Jeg har vært med siden 2001. Her får jeg julefølelse og dessuten er det koselig å være nissekone, sier 21 år gamle Stine Veland mellom kasser med julebrus og plastbeger med snop i baren. Hun deler ut boller og brus og pyntesnop til alle som vil ha.

Et heksehus

Jeanette Asenjo har tatt med de tre podene sine, Benjamin på fem, Casandra på elleve og Sean snart er åtte år.

Sean er allerede ferdig, men det er ikke bror Benjamin.

– Mitt hus blir aldri ferdig. Eg skal ha masse snop, sier han fornøyd.

Han lager et Hans— og Grete-hus, et heksehus, og så har han ikke spist noe av snopet, bare arbeidet. Ja, og så spist bollen sin. Alle får boller og brus, og et diplom som takk for innsatsen.

– Dette her er veldig sosialt rett før jul. Etterpå går vi og ser på husene våre i den ferdige byen, forteller moren til de tre.

– Tusen barn

Det ferdige produktet i de rette omgivelsene er det flere som vil oppleve. Men noen er lurere enn andre og leverer sitt ferdigpyntete hus med medbrakt vimpel som skal følge med. Da blir det lettere å finne sitt eget hus igjen.

Kari Wollertsen og Hanne Kristin Hole storkoser seg i innleveringen med å lempe ferdige hus ned i etasjen under. Det går på løpende bånd. Noen kommer og noen går.

Travel pepperkakebysjef og daglig leder i Bergen Sentrum AS, Steinar Kristoffersen, har nok å gjøre.

– Fem hundre voksne og tusen barn må du nok regne med at vi har her i dag, sier han.

Når BT forlater stedet er køen med barn og voksne som vil inn, fortsatt lang.

BYEN TAR FORM: En ferdigpyntet pepperkakeby blir til. Foran Frederik Farsund Engelsen (31/2) som har malt HELE huset med melisglasur selv om han kommer rett fra Hildemors danseskole. Bak fra høyre Julie Andresen (5), Nicoline Aadland (8) og Ingvild Myking (8).
Helge Skodvin
GODT SAMARBEID: Søskenbarna Maja Geitanger Haraldsen (3) og Birk Geitanger Bønes (3) kunne ikke hatt det bedre. De elsker å være sammen, og tydeligvis også å pynte hus.
Helge Skodvin
HEKSEHUS: Benjamin (5) får litt hjelp av mamma Jeanette Asenjo til å legge melisglasur på Hans- og Grete-huset sitt. Til høyre en konsentrert søster, Casandra (11) og foran ser vi akkurat litt av broren Sean (7, snart 8).
Helge Skodvin