— Det ser kanskje litt rart ut, men jeg tror fascinasjonen for gravemaskiner ligger hos de fleste menn helt fra barndommen av. Sånn sett er dette den ultimate hobbyen, sier Torger Sundfjord (36), leder for Bergen RC Lastebil klubb.

RC står for radio control. Det vil si at alle gravemaskinene og lastebilene styres med en fjernkontroll. Ikke ulikt en ekte gravemaskin, må man styre forsiktig med spakene, for å få rolige og gode bevegelser. Det krever både konsentrasjon, og dyktighet.

— Man bruker spakene på helt samme måte. Denne lastebilen er er god og presis. Den er ikke nøkkete, forteller Aleksander Bjordal. Den gule gravemaskinen foran oss koster 55.000 kroner. Det er en dyr hobby, men absolutt verdt det, ifølge mennene.

— Du kan få billigere biler også, men det spørs hva du vil ha. En helt grei bil kan koste 6000, men det er alt det andre som koster penger. Du kan få tak i alt fra felger og skilter, til lys og kraner. Min lastebil går for eksempel hydraulikkolje, samme olje som vanlige lastebiler. Den er kjøpt i fra Danmark, forteller Sundfjord.

På banen foran oss på Hobbymessen i Bergen er det bygg for varelevering og det er garasjer. Flere av bilene har registreringsnumre, og på toppen av fronten på bilene står de berømte Michelin-mennene og speiler fremover. Det lastes, fraktes og leveres sand. På sidelinjen speider nysgjerrige barn og voksne menn.

— Man kan gjøre omtrent alle arbeidsoppgaver som disse bilene kan gjøre på ordentlig. Vi kan gjøre klart tomter, og vi kan bygge grusveier. Det beste med hobbyen er likevel hvor sosial den er. Vi har det utrolig kjekt sammen, forteller lederen for lastebilentusiastene.

LASTELYKKE: For å bruke en gravemaskin, kreves det mye trening. - Jeg tror de fleste menn synes lastebiler og gravemaskiner er spennende. Selv har jeg alltid likt det, sier Kjell Are Torkildsen. (t.h) Her sammen med Daniel Vatle som eier gravemaskinen.
Eirik Brekke

Fant hverandre på nettet

Bilene kommer i byggesett. Det kan ta uker, måneder og år før bilene er ferdige. De skal bygges, lakkes og pimpes. Stian Napsøys bil, en stor blå lastebil med lys og varselsirener, har tatt over et år å ferdigstille.

— Jeg har blant annet montert flere lys, ny aksling og nye felger, forteller Napsøy.

Nå fylles lastebilen hans med sand. Bak fjernkontrollen til gravemaskinen sitter Sundfjord.

— Noen flyr med modellfly. Andre kjører lastebil. Begge deler er vel like sært, sier Napsøy og ler.

Kompisene fant hverandre på nettet i fjor. Tidligere holdt de på hver for seg, men nå er klubben kommet opp i 15 medlemmer i Bergen. Klubbhuset ligger på Breistein, hvor det er både sand, gress og veier, hvor kompisene kan boltre seg.

— Jeg er med i klubben på grunn av samværet, og fordi jeg er veldig glad i lastebiler, forteller medlemmet Kjell Are Torkildsen.

Han har tidligere sittet bak rattet på en ekte lastebil i 12 år.

— Det er ikke mye som skiller disse bilene fra en ekte lastebil. Du kan få tak i alt du vil på nettet, for å få bilene mest mulig lik en ekte en, forteller han.

Ingen kvinner

Hobbyen er stor i Tyskland og Nederland. Der har menn lekt med gravemaskiner i årevis. Også på Østlandet har miljøet begynt å vokse seg stort.

Klubben i Bergen tror at hobbyen er kommet for å bli.

— De fleste som prøver det, forstår hvorfor vi driver med dette, særlig menn, sier Sundfjord.

— Er det åpent for kvinner også, eller?

— Alle er velkommen, men per i dag er det ingen damer her. Vi har veldig lyst på nye medlemmer, og ønsker alle nye medlemmer velkommen til klubben.

— Hva med barn?

— Barn bør helst komme sammen med en voksen. Det er dyre maskiner dette her, og man må behandle dem forsiktig. Guttungen min har prøvd seg litt, og ahn syntes det var veldig kjekt, sier Sundfjord.

DYRE I DRIFT: «King of the road» står det på en av lastebilene. Medlemmene i Bergen RC lastebil klubb, både bygger og lakkerer bilene selv. Summen for en lastebil kan komme opp i mellom 20.000-35.000 med alt ekstra utstyr.
Eirik Brekke
gravemaskin 1.jpg
Eirik Brekke