— Vi satser på å åpne skjærtorsdag, 17. april. Vi har aldri kunnet åpne så tidilg før. Nå er det gøy å drive skisenter, sier Andreas Skogseth, daglig leder ved sommerskisenteret på Folgefonna.

Stor jobb

I nesten en måned har han og fem andre ansatte jobbet med tre tråkkemaskiner og en gravemaskin for å få t-krok-heisen frem fra de enorme snømengdene som har kommet i løpet av vinteren.

— Store deler av skiheisen var snødd ned. Vi har laget korridorer for å få dem frem. Heisen er montert direkte på isbre, så hvert år må den også rettes opp siden breen beveger seg, sier Skogseth.

Prepper

Heistraseen er klar og jobben med å preppe tre-fire løyper og lage en fristilpark er godt i gang.

— Snøen er god, og siden er der kaldt her, holder snøkvaliteten seg godt, sier Skogseth, som allerede har testet ut forholdene.

Ennå har de ikke fått brøytet ferdig veien opp til skisenteret. GPS-er hjelper brøytemannskapene å finne veien, som noen steder ligger så langt ned som fire meter. Skogseth regner med at veien er ferdig freset til palmehelgen.

MANDAG: Bare en liten del av heismastene var kommet til syne mandag. Omtrent åtte meter er skjult av snøen. Utsikt over Hardangerfjorden og Øystese.
ANDREAS SKOGSETH

Lang sesong

Snømengden betyr trolig også at skisenteret kan holde åpent utover høsten.

— Så tidlig er det vanskelig å si hvor lenge, men vi holder i hvert fall ut august, og trolig september og kanskje enda lenger, sier Skogseth.

Nå håper han bare at det ikke kommer enda et digert snøfall, slik at heisen må graves frem igjen.

— Det er ikke bare-bare å drive sommerskianlegg, sier han.

Ulike forhold

I Røldal melder de om over fem meter snø og gode forhold. Fem av seks heiser er åpne. På Voss viser snørapporten 165 centimeter mens 19 av 21 heiser er åpne.

Både Eikedalen og Furedalen melder at de har stengt, mens de venter på mer snø.