Fredag ble fire menn varetektsfengslet etter politiets storstilte aksjon i Arnanipatunnelen ved midnatt onsdag. I denne omgang må de belage seg på fire uker bak lås og slå — med alle restriksjoner. En femte mann fremstilles for varetektsfengsling lørdag.

Kom etter hverandre

Det var klokken 23.16 onsdag politiet stengte Arnanipatunnelen. Etter en halvtime ble den åpnet igjen, for så å bli stengt på ny like over midnatt. Østfra kom tre personbiler fra Sverige mot Bergen. De kjørte rett inn i politiets felle.

Noen biler kom vestfra gjennom tunnelen. De ble vinket forbi av politiet, som fant i overkant av fem kilo amfetamin gjemt i den ene av bilene. Stoffet har en gateverdi på rundt 4 millioner kroner. Etter det bt.no kjenner til, skal stoffet ha blitt funnet i bagasjerommet. I hver av de to andre bilene satt to menn. I disse ble det ikke funnet narkotika.

Bilene kom forholdsvis tett på hverandre da de ble stanset, men de to siste kjørte ikke rett bak den første.

— Jeg kan ikke kommentere detaljer rundt etterforskningen, sier Trond Høvik, politijurist i Hordaland politidistrikt.

Nekter skyld

Han fikk medhold i at fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. En av mennene er svensk statsborger. De andre skal være rundt 30 år, fra Albania. Etter det bt.no kjenner til, skal flere av mennene bo i den svenske byen Karlskrona ved Østersjøen.

Politiet mener at de kjenner hverandre og kom i et følge i forbindelse med narkotikatransporten. Dette avviser de siktede på det sterkeste.

Alle nekter kjennskap til narkotikaen som ble funnet i den ene bilen.

Jostein Alvheim, Turid Mæland, Steinar B. Yndestad og Arild Dyngeland er forsvarere i saken. De sier at deres klienter nekter skyld og ante ikke at det lå stoff i den ene bilen.

Spaning og avlytting

— Det er vanlig at politiet får medhold i varetektsfengsling i den innledende fasen. Etter min mening er nå mistanken mot min klient litt teoretisk. Vi får se hva etterforskningen resulterer i, sier Arild Dyngeland.

I avhør skal det blant annet ha blitt opplyst at man kom til Norge for å søke jobb. De fire siktede var preget av alvoret da de ble fremstilt for varetektsfengsling i tinghuset fredag.

- Er det spaning og telefonavlytting som har ledet dere frem til beslaget?

— Jeg kan ikke si noe om etterforskningen, svarer Høvik.

Det synes imidlertid åpenbart at politiet visste om at narkotikaen var på vei. Politiet utelukker ikke nye pågripelser i saken og arbeider for å avsløre mottakeren av stoffet.

Stoff for millioner

En godt plassert kilde i narkotikamiljøet i Bergen sier at politiets aksjon har vakt oppsikt i miljøet og at den har vært hyppig debattert. Flere gjør seg sine tanker om hvem som skulle ha stoffet.

Et gram amfetamin selges for mellom 600 og 800 kroner på gaten. Det betyr at gateverdien av beslaget er på mellom 3 og 4 millioner kroner.

Kilden sier det finnes miljøer i Bergen som er i stand til å ta imot så store parti. Da er det vanlig at narkotikaen selges videre, gjerne i parti på 100 gram, på underlverandører.

Prisen for 100 gram vil da ligge på rundt 40.000 kroner. Når stoffet til slutt selges på gaten, koster grammet mellom 600 og 800 kroner.

— Mye av amfetaminen produseres i Øst-Europa. Stoffet er hyppig brukt blant flere i Bergen. Mange tror kokain er typisk partydop, men amfetamin er vanligere blant mange, sier kilden.

OPPSTILLING: Her er politiet oppstilt på Gaupås i forbindelse med aksjonen i Arnanipatunnelen ved midnatt onsdag.
REMI PRESTTUN