Mange av bt.no sine lesere har med nysgjerrighet og interesse fulgt med på ”månedens raritet” , som har blitt sendt oss av Museumssenteret i Hordaland. Nå er rariteten i januar, sammen med 890 andre historiske gjenstander innen teknikk og industri, samlet i én database.

– Gratulerer alle sammen. Dette er helt unikt i Norge, og nå vil jeg gjøre det aller første søket i nettportalen, sier byråd Henning Warloe, og klikker seg fram til en av de 891 gjenstandene som nå ligger registrert i den helt nye databasen på nettsiden teknikkbergen.no.

80 prosent privat

Åtte aktører innen industriell og teknisk museumsvirksomhet har bidratt til å registrere ulike gjenstander til databasen, og initiativtakeren, felleskonservator Lise Johnsen-Laukli, forteller at det er viktig bevaring som nå er kommet i gang på nettsiden.

– I 2002 ble det gjort en kartlegging av gjenstander innen teknikk og industri, og det viste seg at hele 80 prosent av disse er i privat eie. Samarbeidet med eierne av gjenstandene har vært viktig for å få til dette, forteller hun.

Her kan du søke i databasen

— Ta kontakt

Johnsen-Laukli forteller videre at de mange av de private eierne av gjenstandene har fått nyttig opplæring i bevaring av gjenstandene, og hun slår fast at den dialogen og samarbeidet som nå er opprettet med alle eierne, er svært viktig for bevaringen av kunnskap om de ulike tingene. Hun beskriver det som en samling av kompetanse.

– På denne måten kan kunnskapen om bruksområder, bevaring og historie bevares på en oversiktlig og god måte, slik at alle kan søke seg fram til informasjonen. Fortsatt er det enorme mengder gjenstander rundt om hos folk, organisasjoner og bedrifter, som godt kan registreres i denne databasen. Det er bare å ta kontakt, sier hun.

Har du søkt i databasen? Diskuter saken i kommentarfeltet under:

DER JA: Her gjør byråd Henning Warloe det aller første søket i gjenstandsdatabasen. Felleskonservator Lise Johnsen Lauklid (t.v) gir instruksjoner.
Andreas Isaksen
HVA ER DETTE: Dette er én av de mange gjenstandene som er registrert.
Mette Thomassen
RAR SAK: Dette er rariteten i januar. Søker du i databasen, finner du ut hva det er for noe.