Mobilversjon

  • Bergens Tidende tilbrakte et døgn på Haukeland Universitetssyehus. Denne helgen gir vi deg resultatet i Magasinet — og på bt.no. Klikk deg gjennom vår presentasjon over og se bilder og video. 24 timer. 24 historier. Kirurgene har operert på pasienten i fire timer på operasjonsstue 11 på Sentraloperasjonsenheten (SOP) på Haukeland Universitetssykehus.

Hjertekirurgene Terje Aass og Knut S. Andersen har operert inn en ny hjerteklaff laget av hjerteposevev fra en kalv, i tillegg til en bypassoperasjon.

Rutineinngrep

Denne kombinasjonsoperasjonen er den tredje mest vanlige ved Hjerteavdelingen, og er vanligvis en rutineoperasjon. Hos denne pasienten har forkalkninger i hovedpulsåren nært hjertet gjort operasjonen mer utfordrende.

For å kunne utføre operasjonen, blir hjertet stoppet og fylt med et middel som holder hjertet i ro. I mellomtiden sirkulerer pasientens blod gjennom en hjerte/lunge maskin, som sørger for at blodet får oksygen og pumper gjennom kroppen.

Hjertestarter

I det hjertet blir koblet fra maskinen, går det over i ventrikkelflimmer. Hjertekammerene trekker seg ikke skikkelig sammen, og klarer ikke å produsere trykk for å pumpe blod.

Skjeene til en defibrillator blir hurtig pakket ut av den sterile innpakningen, og det blir gjort klart for å gi hjertet støt. Det skal nullstille hjertemusklene slik at de kan begynne å slå i rytme igjen.

Etter to støt slår hjertet normalt igjen, og operasjonen kan fortsette.

20120418bel297.jpg
BJØRN ERIK LARSEN

— Det er ikke uvanlig at pasienter får ventrikkelflimmer i denne fasen av operasjonen, og vi har god kontroll med det, sier overlege Knut S.Andersen.

Ventrikkelflimmer som oppstår under en hjerteoperasjon, kan ikke sammenlignes med den som oppstår i andre situasjoner utenfor et sykehus, siden det er et stort apparat på plass rundt pasienten.

Tilstanden oppdages med en gang, og kan behandles effektivt med hjertestarter.

Ståltråd

Jobben med å avslutte inngrepet fortsetter, og brystkassen til pasienten blir snøret sammen med ståltråd.

Fem timer etter at operasjonen startet blir pasienten trillet ut fra operasjonsstuen og videre til oppvåkning.

En uke etter inngrepet ble hun skrevet ut til hjemmet i god form.

Eneste mulighet

— Det hender at vi mister pasienter på bordet, men vi må ta hensyn til at det ofte er er alvorlig syke personer vi opererer på, sier overlege Knut S. Andresen.

— Noen av disse pasientene er så syke at de ikke vil kunne overleve uten en hjerteoperasjon, og da må vi ta den risikoen, sier han.

Hånden på hjertet

— Det å stå med et hjerte i hånden er såpass rutine, at selve hjertet tenker vi ikke så mye på, sier han.

— Vi er mye mer opptatt av å gi den operasjonen som er best for pasienten, og som gir minst risiko for komplikasjoner i forhold til gevinsten.

— Men en sjelden gang mister vi pasienter hvor det oppstår uventede komplikasjoner hos pasienter med lav risiko, og det er tungt. Veldig tungt.

20120418bel175.jpg
BJØRN ERIK LARSEN