Raset gikk i Stongfjorden i Askvoll klokken 19.30 tirsdag kveld. Til sammen åtte personer ble evakuert en hytte og et bolighus i nærheten.

Flere ras

Det er en god del ustabile masser i fjellet overStongfjorden. En geolog fra Statens vegvesen som i dag var på synfaring medhelikopter i området, mener sannsynligheten er stor for at det vil komme nyeras. Han har av den grunn rådd til at hytten som ligger nærmest rasløpet, ikkeblir brukt i nærmeste fremtid. Familien på fire som ble evakuert fra etbolighus får derimot flytte hjem nå i ettermiddag.

— Slik det ser ut er det 1000-1500 kubikkmeterustabile masser. Vi ser ikke at det er mulig å gjøre noe med dette nå. Vi berdifor om at Askvoll kommune og Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) sernærmere på området, sier kontrollingeniør Skule Jacobsen i Vegvesenet.

- Dere vil ikke gjøre noe med området nå. Er detmulig å foreta seg noe?

— Det får nesten bli opp til kommunen og NGU å tastilling til. Men slik vi vurderer dette i dag, er det beste at fjelletkommer ned av seg selv. Vi tror heller ikke at alt vil løsne i et stort flak.

Vegvesenet tror ikke det er fare for at et ras vil nåboliger eller fylkesvegen som går under rasstedet. Grunnen er at avstanden erlang og at fjellet er så dårlig at steinene vil bli pulverisert før de kommerså langt.

— Men av erfaring vet vi at når det først har gåttet skred, kan det komme mer. For å være på den sikre siden ønsker vi ikke athytten blir brukt en tid nå fremover. Når det gjelder bolighuset mener viavstanden er så stor at et skred ikke vil kunne nå det.

Ifølge Jacobsen er området kjent for å være rasutsatt.

— Vi har vært i kontakt med fastboende somforteller at det for 38 år siden gikk et ras ved siden av skredet som bleutløst mandag.

Følte seg utrygge

Huset som ligg nærmest der raset stoppet, er en hytte der det var fire personer. Fritidsboligen ligger rundt 300 meter fra enden av raset.

— Folkene som var i hytten og i et bolighus like ved, kjente seg utrygge. Vi mente derfor at det var best at de ikke var i husene i natt.

Rundt klokka 11 i formiddag dro Jacobsen sammen med en geolog opp i helikopter for å gjøre en befaring av området som steinene løsnet fra.

— Etter det vet vi mer om det er fare for flere ras og eventuelt om det er behov for å gjøre tiltak for å fjerne steinene som kan falle ned, sier Jacobsen.

Sprekker i fjellet

Arild Gjervik bor i området. Han forteller at det har rast i natt også.

— Det er en mindre ur oppe i bakkene som har kommet ned på grunn av regn i natt. Det ligger fremdeles mye der oppe som vil komme, det er bare et spørsmål om når, sier han.

Gjervik har vært oppe og tatt bilder av rasstedet i dag.

— Det ser ut som om det er veldig mye sprekker fortsatt i fjellet, sier han.