Klokken var så vidt passert 15.30 i går da en kvinne fra Årdal og hennes tre små barn opplevde marerittet. Kvinnen i midten av 30-årene hadde parkert ved en trelasthandel like utenfor Årdalstangen sentrum. De tre barna, to på fem år og et på ett år, var igjen i bilen mens moren gikk for å handle.

Ble tatt av strømmen

Uten forvarsel begynte bilen å rulle nedover bakken fra trelasthandelen, før den etter om lag 150 meter skar ut av veien og gikk rett ut den strie Hæreidselvi.

Strømmen tok raskt tak i bilen, og dro den ut mot fjorden. De tre barna så ut til å drive mot den sikre død.

Til alt hell ble dramaet sett av tre snekkere som var i nærheten.

— Jeg hørte barna som skrek og reagerte helt spontant, sier snekker Inge Grøthe. Sammen med arbeidskamerat Espen Tufta styrtet han ned til elven og hoppet over den to meter høye muren ved elvebredden.

Bilen var da i ferd med å drive nedover elven. Grøthe forteller til nettstedet porten.no at elven tok personbilen med seg rundt 20 meter nedover mot fjorden, før de to fikk ordentlig tak i bilen.

Reddet på seks minutter

— Det var sterk strøm, men til slutt klarte vi å få dratt den inn mot bredden og få ut de tre barna, sier Grøthe.

Tredjemann i arbeidslaget, Espen Dalaker Langeland, fulgte dramaet fra elvebredden, mens han ringte etter hjelp.

— Jeg ringte 112 og ba de komme fort som fy. Men det hørtes nesten ikke ut som de visste hvor Årdalstangen var. Til slutt måtte jeg bare legge på og komme meg uti elven for å hjelpe til, forteller Langeland til porten.no.

Da ambulansen kom til stedet, var alle de tre barna reddet ut av bilen, og gjenforent med sin mor. Politiet fikk melding om det lykkelige utfallet klokken 15.44, bare seks minutter etter at ulykken ble varslet.

- Kunne gått mye verre

De tre redningsmennene var naturlig nok godt skjelvne etter den dramatiske hendelsen, og er glad for at det hele skjedde midt på dagen.

— Dette kunne ha gått langt verre om uhellet hadde skjedd på et annet tidspunkt, hvor det ikke var så mange folk i sentrum, sier Grøthe. Samtidig berømmer han de mange tilfeldig forbipasserende som kom til for å hjelpe.

De tre barna ble sjekket av lege på stedet nesten umiddelbart, og skal alle ha vært i fin fysisk form etter skrekkopplevelsen.

— Hele familien ble tatt hånd om av helsepersonell, og får tilbud om videre oppfølging, forteller operasjonsleder Odd Arve Solvåg ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Undersøkes for feil

Politiet ønsket i går ikke å spekulere på årsakene til at bilen, som er av fabrikatet Volkswagen, plutselig begynte å rulle.

— Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Bilen er hentet opp av elven, og blir undersøkt for tekniske feil, sier Solvåg.

Både barna selv og deres mor var naturlig nok sterkt preget av den dramatiske hendelsen.

— Det står etter forholdene bra til med oss, fortalte kvinnens samboer til BT i går kveld. Utover det ønsket ikke familien i går å kommentere ulykken.

HANNE STEDJE/PORTEN.NO