Heroinligaen ble avslørt ved Sentralbadet i Bergen sentrum for nesten to år siden, etter at den tyske kureren ble tatt og samarbeidet med politiet.

— Han har ved sin uforbeholdne tilståelse bidratt til at mottakere i Norge og bakmenn i Nederland ble tatt. Dette er neppe risikofritt for ham, heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Narkohund markerte

Bergen tingrett mener at tre av mennene var en del av en organisert kriminell gruppe, som smuglet narkotika til Bergen . De er dømt for brudd på Straffelovens paragraf 162, 3. ledd. Ifølge dommen ble nettverket styrt fra to bakmenn i Nederland. De ble tatt av nederlandsk politi, mens en tredje mann sitter fengslet i Tyskland. Etterforskningen har vist at han sørget for at byens narkomane hadde tilgang til heroin i desember 2010.

Saken ble rullet opp da den 46-år gamle tyskeren ble stanset på Flesland 28. januar 2011. Da hadde en narkotikahund markert ved ham. Mannen hadde 606 gram heroinholdig stoff i magen. Det var oppdelt i 60 kuler som han hadde svelget. I tillegg hadde han 30 gram kokain fordelt på tre kuler. Mannen kom fra Amsterdam og bestemte seg raskt for å samarbeide med politiet.

— Penger fra narkosalg

Han avtalte å overlevere stoffet til mottakerne i Bergen. To dager senere møtte han opp om kvelden ved Sentralbadet i Bergen sentrum. Der ventet to menn, som skulle ta imot stoffet. De visste ikke at de gikk rett i fellen og ble umiddelbart tatt av politiet.

Den ene er en 33 år gammel mann fra Liberia, den andre en 32-åring fra Nigeria. Han kom til Bergen i 2010 og arbeidet blant annet som renholder og vikar i helsesektoren.

Da politiet aksjonerte mot hans bolig, fant de 80.000 kroner gjemt i en sokk.

-Vi holder det for overveiende sannsynlig at pengene stammer fra narkotikavirksomhet, sa Rudolf Christoffersen til bt.no i januar i år. Han ledet etterforskningen.

- Solgte tørrfisk

Etterforskningen avdekket at også en fjerdemann deltok i virksomheten. Det er 43 år gammel nigeriansk-italiensk statsborger. Han ble pågrepet i Oslo i januar i år, men avviste at han hadde noen befatning med narkotikasmuglingen.

I retten forklarte han at han blant sine mange utenlandsreiser med at han kom fra Italia til Norge med klær og reiste tilbake med 16-18 kilo tørrfisk som han solgte i hjemlandet.

— Det er en utradisjonell form for tørrfiskhandel som må ha vært direkte tapsbringende på grunn av reisekostnadene og liten omsatt mengde tørrfisk, heter det i dommen.

12.000 for å svelge stoff

Ifølge dommen er 46-åringen som ble tatt på Flesland, 32-åringen fra Nigeria og den 43 år gamle fiskehandleren en del av en organisert kriminell gruppe, der den enkelte hadde konkrete oppgaver. 46-åringen smuglet stoffet til Norge og overleverte det til de to andre. Ifølge dommen hadde gruppen disiplin og kontroll. De øvrige deltakerne sitter fengslet i henholdsvis Tyskland og Nederland.

De ble ikke rike på de farlige smuglerturene. 46-åringen satt igjen med 12.000 norske kroner for å smugle cirka et halvt kilo heroin i kroppen.

400.000 inndras

Tyskeren er dømt til fengsel i fire år og seks måneder for å ha innført 1,6 kilo heroinholdig stoffblanding til Bergen. Han får strafferabatt på cirka like lang tid for at han har samarbeidet, slik at ligaen ble avslørt.

Den nigerianske statsborgeren bosatt i Bergen er dømt til fengsel i ni år og seks måneder for å ha innført 2,1 kilo heroin og være sentral på mottakersiden. Han er også funnet skyldig i å ha sendt penger som stammer fra narkotikasalg ut av landet. I formildende retning legges det vekt på at noe av stoffet hadde lav styrkegrad. Det inndras også 400.000 kroner fra ham.

Den nigeriansk-italienske 43-åringen er dømt til fengsel i syv år for innførsel av et kilo heroinholdig stoffblanding og medvirkning til forsøk på innførsel av cirka 450 gram heroinholdig stoffblanding.

33-åringen dømmes til fengsel i tre år for forsøk på erverv av 608 gram heroinholdig stoff av lav styrkegrad og 30 gram kokain.

HEROIN: Disse pakkene med heroin ble funnet i magen på den tyske kureren.