• Asfalten ser ut som krøllet sølvpapir, den revner og faller ned i dypet, sier vår reporter Lena Vermedal. Det kan gå mange dager før E39 blir åpnet etter veiraset ved Jektevik på Stord i går kveld.

— Veien vil tidligst bli gjenåpnet for trafikk torsdag, sier distriktssjef Astrid Eide i Statens vegvesen Haugaland og Sunnhordland distrikt. Hun sier at dette er den mest optimistisk vurderingen.

Geolog, geotekniker og flere andre eksperter var mandag på stedet for å vurdere forholdene.

Mellom 5.000 og 6.000 kubikkmeter masse vil nå bli fylt i krateret der veien lå. Dette arbeidet har fått topp prioritet. Vegvesenet har ennå ikke konkludert endelig om årsak til at veien raste ut.

— Men det vi nå holder som mest sannsynlig årsak er en kombinasjon av anleggsvirksomheten og regnværet. På dette anleggsområdet ble nye masser lagt opp på gamle masser. Det har ikke veien tålt, sier distriktssjef Astrid Eide. Inntil E39 blir gjenåpnet for trafikk er det omkjøring via Rv 545 fra Fitjar til Sagvåg, noe som innebærer ti minutter ekstra kjøretid på den smale veien.

Også trailere og busser kan bruke omkjøringsruten.

På sykehus

Kvinnen som kjørte ned i et hull i veien søndag kveld, ligger nå på Haukeland Universitetssjukehus. Hun har et komplisert benbrudd.

Den 27 år gamle kvinnen ble operert i natt.

— Hun har bruddskader og ligger nå på Ortopedisk avdeling. Tilstanden er alvorlig, men stabil, opplyser Kjersti Turøy ved Informasjonsavdelingen på Haukeland Universitetssykehus til bt.no i ettermiddag.

De to barna hennes, som satt i bilen, kom uskadd fra uhellet.

To unge menn fra Bergen fikk reddet ungene ut av bilen og opp av krateret.

Dypt krater

Da bt.no var på stedet mandag formiddag, gikk to politifolk rundt og tok bilder for å registrere de omfattende skadene. Steinraset har tatt med seg en solid bit av hovedveien mellom Leirvik og Sandvikvåg.

— Det er et digert, dypt krater, fylt med vann, der veien skulle ha gått. Bilen ligger fortsatt nedi vannet, men er ikke synlig, sier vår reporter Lena Vermedal.

— Jeg registrerte at det kom noen bobler opp her i sted, kanskje kom de fra bilen, sier hun.

Veien går over en myr, og har glidd rett ut.

— Det er fortsatt utrygt å gå her, jeg har fått beskjed om å holde meg unna raskanten, sier Vermedal.

Beregn god tid!

Inntil videre er det omkjøring via Rv 545 fra Fitjar til Sagvåg, noe som innebærer ti minutter ekstra kjøretid på den smale veien.

Også trailere og busser kan bruke omkjøringsruten.

Folk som skal reise over Stord, bør beregne god tid til fergene. De fleste som skal sørover mot Skjersholmane og videre til Kvinnherad, må regne med å stå over en ferge.

Også reisende som kommer sørfra, må belage seg på ekstra kjøretid.

HSD opplyser til bt.no at rutetidene til Halhjem - Sandvikvåg ikke vil bli endret som følge av veiraset. Årsaken er at flere ferger korresponderer med denne ruten.

— Hvis vi gjør endringer her, vil det ødelegge for andre ruter. Vi tror det greieste for trafikantene er at fergene går som normalt, med 30 minutters mellomrom, sier informasjonssjef Arild Sondre Sekse i HSD til bt.no.

Han opplyser samtidig at det kan bli vanskelig for selskapets busser å holde rutetidene på Stord, særlig gjelder dette nordgående busser. For flere detaljer, se info på HSDs hjemmesider.

Utløst av veiarbeid?

Det er blitt utført veiarbeid på stedet der raset gikk den siste tiden. Arbeidet med å gjøre veien høyere og bredere kan ha utløst raset, tror sjefingeniør Rolf Harkestad i Statens vegvesen. Han er ansvarlig for det aktuelle veiprosjektet, og har også ledet planleggingen.

— Det er for tidlig å fastslå noe, men veiarbeid og stor nedbør kan sammen ha ført til utglidningen, sier han til bt.no.

Harkestad skal undersøke stedet mandag ettermiddag, sammen med en geolog og folk fra entreprenøren Mesta.

— Jeg er veldig lei for den situasjonen som er oppstått, og særlig at den førte til at en person ble skadd, sier han.

Veien der raset gikk hadde ligget stabil i 30 år før søndagens uhell.

<b>KRATER:</b> Bilen som <a href="http://www.bt.no/lokalt/hordaland/article357448">havnet i det dype hullet</a> søndag kveld, lå fortsatt i vannet da dette bildet ble tatt mandag formiddag.
Lena Vermedal