UDI tror ekteskapet til Irene Skålvik Bru (40) og marokkanske Abdelilah Harzi (33) ikke er reelt.

40-åringen sier hun møtte mannen over nettet første gang i 2008. ## Tviler på kjærligheten

16. juni i fjor fikk ekteparet avslag av Utlendingsdirektoratet (UDI) på søknad om familiegjenforening i Norge. Bakgrunnen er at UDI mener ekteskapet er proforma.

-Det vi mener medproforma er at hovedformålet med inngåelsen av ekteskapeter å få oppholdstillatelse i Norge, sier områdeleder i familieinnvandringsaker, Snorre Sæther.

— Det er fortvilende. Jeg sover dårlig om nettene, våkner flere ganger om natten. Jeg aner ikke hva jeg kan gjøre eller si for å overbevise dem om at dette er ekte, sier Skålvik Bru.

Forholdet begynte i 2008. Etter et år med telefonsamtaler, chatting, e-postveksling og samtaler via Skype ble de kjærester, ifølge 40-åringen.

Kjæresteparet bestemte seg for å gifte seg to og et halvt år etter at de først ble kjent. Det var Abdelilah som fridde.

— Vi forlovet oss første gang vi møttes og giftet oss den andre gangen, men vi har jo pratet og sett hverandre gjennom Skype lenge før dette, sier hun.

Daglig kontakt

Paret har hatt daglig kontakt siden de ble kjent, sier Skålvik Bru.

— Jeg har sendt UDI over et kilo med papirer, e-poster og bilder som dokumenterer kontakten og forholdet vårt, men jeg tror ikke de har tatt seg bryet med å se gjennom det, forteller hun.

Abdelilah Harzi forstår ikke hvorfor de ikke blir trodd.

— Jeg føler vi ikke blir hørt og trodd. Det virker som om de vil at folk skal gi opp ved å bruke så lang tid, men vår kjærlighet er sterk og ekteskapet vårt er ekte. Vi har aldri tenkt å gi opp, skriver Harzi i en e-post til Bergens Tidende.

— Vi får ikke noe råd heller om hva vi kan gjøre nå. Det virker som om de har bestemt seg og at det derfor er ingenting vi kan gjøre, sier konen.

Paret har kontaktet en advokat som skal hjelpe dem med prosessen videre. Hittil har det kostet 8000 kroner.

Men det koster ikke bare penger.

— Det er tidvis vanskelig å holde motet oppe. Jeg har lite håp. Det er veldig slitsomt, men jeg kommer meg opp hver dag for å arbeide, sier hun.

Vurderer ekteskapets realitet

UDI følger justisdepartementet sin instruks for å oppdage proformaekteskap.

— Vi har en tydelig instruks, en smørbrødliste om du vil, som vi følger for å oppdage proformaekteskap, sier Sæther.

Språk, aldersforskjell, kontakt og kunnskap om hverandre er noen av tingene som en saksbehandler ser nærmere på.

— I denne saken er det flere monenter som til sammen har ført til konklusjonen om at det eroppholdshensikten som ligger bak, sier Sæther.

I avslaget fra UDI står det «UDI legger avgjørende vekt på at partene bestemte seg for å inngå ekteskap før de møttes første gangen, at de forlovet seg ved første møte, og at de inngikk ekteskap ved andre møte. Videre legger vi avgjørende vekt på den motstrid som fremkom gjennom deres respektive intervjuer, samt at referansepersonens familie ikke er kjent med at partene har inngått ekteskap.»

- Mange misforståelse

— Enkelte spørsmål kan jo misforstås, som for eksempel da de spurte Abdelilah om hvilken utdannelse jeg hadde. Han visste ikke det, men han vet jo hvor og hva jeg jobber med, sier Skålvik Bru.

UDI skriver videre i avslaget at «i slike saker vil det alltid være mulig å forklare eventuell motstrid i ettertid.»

— Det virker veldig håpløst og vi må vel gå rettens vei, sier Skålvik Bru.

Hun er også fortvilet over intervjuene som ble gjort. Selv mener hun at det ikke ble spurt om noen konkrete spørsmål om hvor godt hun kjenner mannen sin.

SVIGERFAMILIE: Irene Skålvik Bru sier hun er takknemlig for svigerfamilien hun har fått gjennom ekteskapet sitt med Abdelilah Harzi.

— Dette ødelegger

— Dette ødelegger livet vårt. Jeg tenker ofte på hvor heldig andre er som får bo sammen når de gifter seg, sier hun.

— Det er søkerenssøknad vi behandler, og dermed er det kun søkerensintensjon med ekteskapet vi vurderer og ikke intensjonene til ektefelle, sier Sæther.

Nå er saken og klagen send videre til Utlendingsnemnda (UNE). Klagen ble sendt inn 9. mars. Paret venter fortsatt på svar fra dem.

HER GIFTER DE SEG: Eksteskapet mellom Abdelilah Harzi og Irene Skålvik Bru er godkjent etter norsk lov, men UDI tror ekteskapet ikke er reelt.
PRIVAT