— Jeg ble rett og slett forbannet etter det siste innbruddet.

Nausteieren i Nordhordland opplevde to innbrudd på kort tid rett etter jul i fjor. Tyven fikk med seg drivstoff, båtmotorer, verktøy og annet utstyr for tusenvis av kroner.

Politiet hadde ikke noe annet valg enn å henlegge anmeldelsene. Det fantes nemlig ingen bevis.

Da fikk eieren en idé.

— Jeg hadde fra før et viltkamera som har tatt mange gode bilder av hjort. Etter alle innbruddene satte jeg kameraet opp utenfor naustet, sier mannen.

Fanget opp tyven

Han ønsker ikke at BT skal bruke navnet hans, av frykt for flere innbrudd.

Det bevegelsesstyrte viltkameraet kom raskt til sin rett i nye omgivelser.

Ikke mange ukene inn i det nye året, fanget kameraet opp en mann som tittet inn naustvinduet, før han gikk rundt på andre siden og brøt seg inn.

— Han har nok ikke vært klar over at kameraet sto der, sier eieren.

Han leverte opptaket til poltiiet, som straks gjenkjente mannen.

Tyven tilsto

Tyven hadde ikke noe annet valg enn å legge alle kortene på bordet da han ble konfrontert med videobevisene.

— Han tilsto raskt å ha stått bak flere innbrudd, og vi fant etter hvert utstyr i bilen hans som har vært brukt til å stjele drivstoff, sier politioverbetjent Asle Bratholmen ved Bergen Nord poltiistasjon.

Fortsatt er ikke alt tyvegodset kommet til rette, og etterforskningen er ikke helt avsluttet. Bratholmen regner med at saken vil bli avgjort ved såkalt tilståelsesdom.

Mange kameraspørsmål

Politibetjent Bjørn Harald Aarre-Nilsen utgjør halvparten av forebyggendeavsnittet ved Bergen Nord politistasjon.

Han har merket en økning i antallet henvendelser fra publikum som har spørsmål rundt bruk av privat kameraovervåking.

— De lurer på hvordan de kan sette opp kamera på egen eiendom uten å bryte loven. Jeg tror det er flere og flere som benytter seg av muligheten.

Årsaken til det, ifølge politibetjenten, er at overvåkingsutstyr er blitt rimeligere, lettere tilgjengelig på det åpne markedet, samt enklere å bruke.

— Nå kan man enkelt kjøpe slikt utstyr selv uten å gå via et vaktselskap, sier han.

- Ikke fritt frem

Og politiet er i utgangspunktet glade for utviklingen.

— Så lenge kameraovervåking medfører at folk føler seg tryggere i eget hjem, og kanskje bidrar til færre innbrudd, er vi positive.

Det betyr imidlertid ikke at det er fritt frem, understreker han.

— Slike kameraer må settes opp på en forsvarlig måte, og vi ønsker ikke at folk skal overvåke hver eneste krink og krok. Målet må ikke være å gjøre private hjem om til rene fort, sier Aarre-Nilsen.

- Dette har irritert meg

Ifølge Datatilsynet er det i utgangspunktet lovlig for en privatperson å sette opp et overvåkningskamera for å beskytte eget hus og hage. Det fins imidlertid begrensninger.

— Dersom kameraet også fanger områder der folk har lovlig ferdsel, vil det kunne være i strid med personopplysningsloven, sier juridisk rådgiver Henok Tesfazghi i Datatilsynet.

Datatilsynet fører ikke statistikk over omfanget av privat kameraovervåking, siden det i utgangspunktet ikke omfattes av personopplysningsloven.

— Men jeg tror ikke det blir noe mindre kamerautstyr, GPS-sporing og sensorer i private hjem, sier Tesfazghi.

Nausteieren i Nordhordland vurderer å skaffe seg mer overvåkingsutstyr etter suksessen.

— Jeg syns det var en god investering, og det ser ut som om vi må investere i flere. Dette har irritert meg, sier eieren.