— Hei. Det er jeg som er Jon, sier fotografen og rister den spinkle barnehånden.

Klokken 1600 i går. «Jon» står ved Den blå steinen, omgitt av bergensere på julehandel. Han aner ikke at han har gått i en felle, at 14-åringen han møter ikke er Henriette (se egen sak), men en annen jente som samarbeider med Bergens Tidende.

«Fotojon», som han kaller seg, tror han har gjort et scoop. Han tviler ikke på at tenåringen er villig til å kle av seg i hans hemmelige studio i Bergen.

To minutter senere er han avslørt.

1000 for nakenbilde

Onsdag denne uken sendte «Jon» en e-post til 14 år gamle Henriette fra Bergen.

«Trenger du lommepenger? Eller penger til julepresanger?» spurte fotografen og beskrev sin forretningsidé.

Han fortalte at han har spesialisert seg på å ta bilder av unge jenter for private oppdragsgivere.

«Lettjente penger», mente han.

Fredag formiddag svarte Bergens Tidende på fotografens henvendelse. I en e-post spurte vi hvor mye han var villig til å betale, hva han skulle bruke bildene til, og hvor bildene skulle tas.

«Jon» trodde det var 14 år gamle Henriette som tilbød seg å stille opp på bilder. Få timer senere svarte han følgende:

«Hei :-) Fint at du svarte på mailen. Jeg holder til i Bergen. (Kjører deg til og fra). Har studio her. Noen ganger bruker jeg andre steder for bildene, som f.eks. private hjem. Greit med litt vari a sjon i "kulissene". Det hadde vært fint hvis du kikket på websiden min, og mente noe om hvilken type bilder du kunne ta. Betaling for de forskjellige bildene er: Vanlig med klær 250 kr Truse-bh/bikini 500 Toppløs 750 Naken 1000++ Du bestemmer selv hvor langt du vil gå. Jeg kan ta bildene i dag hvis det ha s ter veeeldig. Du får pengene i hånden når jobben er gjort. Bildene går til en svenske som er privat samler. Ingen bi l der blir offentliggjort eller lagt på inte r nett!!! Trenger du mer info, så bare si ifra. Hilsen Jon»

«Selger til samlere»

— Jeg er på trygg grunn i forhold til loven, sier «Jon» til Bergens Tidende like etter at han er avslørt.

Han forsvarer virksomheten. Etter hans mening er det uproblematisk å avfotografere mindreårige.

— Jeg tar bare bilder av dem som har lyst. Det er en jobb for de fleste. De tar dette som en ekstrainntekt.

— Hvor mange barn har du fotografert?

— Ingen kommentar.

— Men det er flere?

— Det vil jeg ikke si.

— Hva tror du folk synes om det du holder på med?

— Noen vil kanskje reagere. Men det er det ingen grunn til. Dette er helt vanlige fotooppdrag.

— Hvem er det som kjøper bildene?

— Jeg kan ikke gi navn, men det er private personer som samler på bilder av unge jenter. Det er et stort miljø. På nettet finnes det nyhetsgrupper med 20.000 ulike bilder av modeller med klær.

— Vet jentenes foreldre hva som skjer?

— Jeg pleier alltid å si til jentene at det er greit at de varsler foreldrene. Jeg har ingenting imot at foreldrene blir med i studio.

— Er det noen som ønsker det?

— Ja, jeg har flere ganger hatt foreldre med under fotograferingen.

— Du sier du er på riktig side av loven. Hvor går grensen?

— Jeg tar som regel ikke bilder av bryster og kjønnsorganer. Det er ikke helt lovlig. Jenter med klær er det vanligste. Jeg har ikke behov for at de skal kle av seg.

Ville ha liten bikini

Tonen var en annen i e-postene «Jon» sendte til det han trodde var 14 år gamle Henriette. Da avtalte han å betale 500 kroner for å få avbilde henne halvnaken.

«Ok å ta bildene i bikini. Det er du som bestemmer hvor langt du vil gå», skrev «Jon», men la ikke skjul på at naken hud var en fordel.

«Du får pengene kontant i dag. Og du, ikke still i en svæææær boxer da ;)»

«Jon» betegner det som en glipp at en 14 år gammel jente ble bedt om å stille opp på nakenbilder.

— Jeg sendte bare ut et slikt standardtilbud. Jeg hadde sannsynligvis ikke tatt nakenbilder, selv om hun hadde stilt opp. Uansett ville bildene aldri blitt publisert.

På nettet hevder «Jon» å være 28 år. I virkeligheten ser han ut til å være nærmere 40. Han vil ikke fortelle hvor gammel han er, heller ikke hva etternavnet er.

— Jeg foretrekker å si minst mulig.

Bilder fra utlandet

Bergens Tidende har funnet «Jon»s hjemmeside på internett. Den ligger på en dansk server. Her har han lagt ut flere bilder av avkledde barn.

«Her ser du hvilke bilder jeg tar. Vil du være med så send en mail til («Jon»s e-post adresse red.anm.). Og hvis du tror du ikke er fin nok så er det tull!!! Klart du er!!!», står det på hjemmesiden.

Totalt er 12 jenter avbildet. Noen er bare i undertøy, enkelte er uten klær på overkroppen. En liten pike er helt naken.

«Den som tør mest», skriver «Jon» om henne.

Det er vanskelig å fastslå hvor gamle jentene er, men enkelte virker unge. Veldig unge.

— Ingen av jentene er norske. Jeg har tatt bildene i forskjellige land rundt i verden. Alt er lovlig. Det er jo forskjellige aldersgrenser rundt omkring. Så du forstår, dette er ikke så rått som du tror, sier «Jon».

AVSLØRT: Midt i byen, midt på dagen, omgitt av bergensere på julehandel. En fotograf møter en 14 år gammel jente som skal la seg avfotografere i hans studio. Hun er lovet penger til julegaver hvis hun stiller opp i bikini. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG
NAKNE BARN: På hjemmesiden har «Jon» lagt ut flere bilder av barn med og uten undertøy. - Ingen av dem er norske, sier han.