• Vi kjenner på frykten hver eneste dag.

Mandag kveld for en uke siden ble en bussjåfør angrepet utenfor kjøpesenteret Xhibition i Bergen sentrum. Gjerningsmannen er ikke pågrepet.

Se overvåkningsbildene fra bussen:

Politiet har etterlyst mannen internt uten respons, og går nå ut med videoen fra overvåkningskameraet i bussen.

— Vi ønsker kontakt med vitner til hendelsen, og personer som kjenner personen på bildet, sier etterforsker Johnny Horne ved Bergen sentrum politistasjon.

Slo mot ansiktet

Den mistenkte mannen angrep bussjåføren med gjentatte slag mot ansiktet. Ifølge vitneforklaringer er mannen i midten av 20-årene, muligens fra Sør-Europa eller Midtøsten. Han snakket gebrokkent norsk, trolig med østlandsk dialekt.

På filmen kan det se ut som om bussjåføren forsøker å skyve mannen vekk før angrepet.

— Bussjåføren har forklart at mistenkte kom helt opp i ansiktet på ham, med en aggressiv atferd. Han opplever det som at mistenkte er på vei rett mot ham, og tar opp hånden for å verne seg, sier Johnny Horne.

Angrepet skjedde da bussjåføren var i ferd med å kjøre til enden av busstoppen, for å gi plass til andre bak.

— Mannen kan ha misforstått og trodd at bussen skulle kjøre fra ham, sier Horne.

Siktes for legemsbeskadigelse

Angrepet skjedde klokken 22.37 mandag 14. september. Politiet vil sikte mannen for legemsbeskadigelse, som i straffeloven betegner alvorligere vold enn legemsfornærmelser.

— Det dreier seg om et alvorlig forhold. Vi ser mye av dette, at både bussjåfører og drosjesjåfører blir angrepet på jobb, sier Horne.

Bussjåføren fikk dype kutt i hodet og ansiktet, og er sykmeldt. Ifølge administrerende direktør i Tide Buss, Jostein Hatlebrekke, skal det etter forholdene gå bra med ham.

Denne og andre situasjoner med vold mot sjåfører skaper nå en utrygghet på jobben i Tide Buss.

— Du sitter der alene, én mot én. Klart du blir redd og utrygg. Folk tar det personlig, sier hovedtillitsvalgt Marit Engeseth.

— Vi kjenner på frykten hver eneste dag, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Ruset

Kvaliteten på overvåkningskameraene er blitt veldig god som man ser på videoen over. Det håper Engeseth har en preventiv effekt.

— Men når folk er ruset hjelper det lite, sier hun.

- Hva må til for å gjøre hverdagen tryggere for byens bussjåfører?

— Mer politi hjelper jo ikke. De kan jo ikke bli med på bussen. Sjåførene må bli bedre og tryggere på å takle denne type situasjoner.

Den hovedtillitsvalgte forteller at sjåfører daglig opplever truende situasjoner på grunn av at folk mener bussen bør stanse når de kommer løpende.

— Dette kan jo også føre til ulykker.

Opplysninger om mistenkte kan gis Bergen sentrum politistasjon på telefon 55556709 eller 55556787.

Ronald Hole
Ronald Hole