Videoen øverst viser hvordan det kan gå når fyrverkeriet ikke oppfører seg som ventet. Familien fra Åsane, som ikke ønsker å stå frem med navn, forteller følgende i en e-post til bt.no:

— Klokken rundet midnatt, og vi skulle smelle opp et flott batteri vi hadde kjøpt. Vi satte fyrverkeriet trygt på bakken, og sikret det slik at det ikke skulle velte, skriver de.

- Han ble rasende

Oppskytingen gikk imidlertid ikke som planlagt. Rakettene eksploderte øyeblikkelig etter at de ble skutt ut, ganske nær bakken og folk, og en av dem ble skutt ned i en trapp.

— Det ene røret som eksploderte nedi trappen, traff nesten en mann som luftet hunden. Han ble rasende på oss. Biter av batteriet lå strødd ut overalt, vi fant biter 30-40 meter unna, forteller familien.

Erlend Ulltang, lege ved øyeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, sier at det er vanskelig å si akkurat hva som skjer ut ifra videoen alene, men:

— At dette kan være farlig er hevet over enhver tvil, det trenger man jo ikke å være øyelege for å se.

Vurderer forbud

Ved tre av de 17 fyrverkerirelaterte øyeskadene som ble behandlet ved landets øyeavdelinger etter nyttårsaften, rapporterte den skadede feil på bakkefyrverkeriet.

— Det var enten at det gikk av for tidlig, eller at det eksploderte for nært bakken, sier Ulltang.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap stoppet i desember salg av effektbatteriet Bombard 4.0. Årsaken var at rørene kunne lett forskyve seg og gi ladninger en uheldig retning.

— Vi har merket oss navnet på produktet, og vil sjekke om dette er en gjenganger når det gjelder skader. Dersom vi finner at nevnte bakkebatteri har forårsaket skader, vil produktet (på lik linje med andre farlige produkter) få omsetningsforbud. Men det er altså for tidlig å si noe om, sier Eva Ulland, mediavakt i DSB.

- Vi var livredde

Et annet sted i byen gikk det også skeis med oppfyringen av bakkefyrverkeri. Jan-Ove Fagna (30) er overlykkelig for at nyttårsfeiringen ikke fikk et mer dramatisk utfall enn hull i dressbuksen. Venninnen fikk en blåveis på låret.

De vet ikke helt hva som traff dem da bakkefyrverkeriet gikk skeis ved oppfyring av et batteri med 100 skudd. Vennegjengen på vel 20 personer tok dekning umiddelbart.

— Vi var livredde. Ingen torde å se på, vi bare sprang og gjemte oss. Det var akkurat som krigen, sier 30-åringen.

Han forteller om et batteri som ikke oppførte seg helt som forventet, der de fem første skuddene bare smalt nær bakken. Deretter tente de på de resterende 95, de bare eksploderte nær bakken og fór i alle retninger.

- Tankeløst av oss

  • Det er ingen tvil om at noe var galt med fyrverkeriet. Så kan du si det var tankeløst av oss å tenne på igjen, jeg vet ikke helt hva vi tenkte akkurat da, men vi hadde betalt en del penger for dette, sier Fagna.

Hans teori er at det kan ha vært for gammelt fyrverkeri, fordi heller ikke stjerneskuddene de hadde kjøpt samme sted, virket som de skulle.

— Det var ingen spraking, de bare lyste, sier han.

FYRVERKERI: Jan-Ove Fagna slapp unna med skrekken og hull på buksen, da batteriet nærmest eksploderte like over bakken. FOTO:Privat