To av mennene ble slått ned på en bensinstasjon i en av Bergens omegnskommuner en novembernatt i fjor. 17-åringen hadde vært på byen i Bergen og hadde drukket en del alkohol og var beruset, ifølge en dom fra Nordhordland tingrett.

Til sykehus

På bensinstasjonen var de to andre mennene. Utenfor stasjonen slo han den ene mannen med et slag i ansiktet, slik at han gikk i bakken og besvimte, fikk hjernerystelse og måtte sy åtte sting.

Han ble kjørt i ambulanse til Haukeland universitetssykehus der hodet ble scannet og ble sykemeldt i to uker etter angrepet. Dette vurderte retten som grov vold og legemsbeskadigelse. Deretter ble han dømt for to tilfeller av legemsfornærmelse.

— Godt dokumentert

Omtrent samtidig som førstemann gikk i bakken, gikk 17-åringen løs på en annen mann. Han slo ham med knyttneven, slik at også han gikk i bakken. HVorfor det ble kamp, er uvisst.

POLITIADVOKAT: Tore Johan Sørland.
Oddleiv Apneseth (ARKIV)

— Det er nokså sjelden at man ser volden så godt dokumentert, sier Tore Johan Sørland, politiadvokat ved Hordaland politidistrikt.I retten la han frem videoen som viser den unge guttens angrep.

- Svært grov

17-åringen ble dømt til samfunnsstraff i 200 timer. Sørland mente 240 timer ville være passende straff.

— Hadde han vært myndig, ville jeg ha lagt ned påstand om ubetinget fengsel. Det er uakseptabelt å slå en mann bevisstløs i ansiktet med albuen og deretter angripe mann nummer to. Dette er en svært grov voldssak, og jeg håper at han forstår alvoret i dommen og endrer kurs, sier Sørland.

To måneder tidligere gikk gutten til angrep på en annen mann, denne gangen på Torgallmenningen i Bergen sentrum. Offeret kom tilfeldigvis forbi med en kamerat klokken 03.00 om natten. Hvorfor gutten gikk til angrep, er uklart, men ifølge dommen hadde han vært på pub og drukket alkohol.

- Drikker ikke lenger sprit

17-åringen skallet til den andre i ansiktet, og begge gikk i bakken. Mannen som ble skallet, blødde kraftig fra nese og munn og gikk mot legevakten med en kamerat. På veien besvimte han, og ble hentet med ambulanse.

I retten forklarte den unge gutten at han sliter med impulskontrollen og er nå bevisst på dette. Derfor drikker han ikke lenger sprit, ifølge dommen.

-Min klient beklager det han har gjort og vil ta imot hjelp. Han er positiv til å samarbeide med Kriminalomsorgen, sier Jannicke Keller-Fløystad, som forsvarer gutten.

FORSVARER: Jannicke Keller-Fløystad.
ODD E. NERBØ (ARKIV)

Retten mener en samlet straff for de tre angrepene er syv måneder fengsel, men tar hensyn til at gjerningsmannen er en 17 år gammel gutt. Han er heller ikke straffet tidligere og har tilstått det han har gjort, noe som taler til hans fordel.