Kristian Børs Lind, rådgiver i Naturvernforbundet, blir oppbrakt når han får se bildene.

— Det kan ikke gjøres verre. Det er totalt hensynsløst, sier han.

De to vannskuterkjørerne ble observert ved Herdla på Askøy mandag. Ingvar Grastveit tok bildene i 13-tiden, og anslår at de to kjørte rundt 50-70 meter fra land.

Det er for ordens skyld forbudt å kjøre nærmere land enn 400 meter.

— De er altfor tett på land. Jeg har sett vannskutere kjøre slik også tidligere, men dette er første gang i år, sier Grastveit.

- Miljøkriminalitet

Lind i Naturvernforbundet er spesielt opptatt av det ene bildet, som viser flere sjøorrer som flyr for å komme seg unna skuteren. Sjøorren er rødlistet som en «nær truet» art.

— Et sånt bilde er veldig spesielt. Det er nesten umulig å dokumentere denne formen for miljøkriminalitet, sier Lind, og fortsetter:

ULOVLIG: De to vannskuterkjørerne ble observert ved Herdla i går. Ingvar Grastveit anslår at de kjørte rundt 50-70 meter fra land. Det er for ordens skyld forbudt å kjøre nærmere land enn 400 meter.
INGVAR GRASTVEIT

— Bildet viser at vannskuteren kjører tvers gjennom en flokk sjøorrer. Dette er en rødlistet art, det skjer flere hundre meter innenfor forbudssonen og det er i tillegg rett inn mot hekkesesongen. Det kan ikke gjøres verre. Dette er milkjøkriminalitet som må slås ned på om lovverket skal ha noen hensikt.

- Høres helt klart ulovlig ut

Assisterende miljøvernsjef hos Fylkesmannen, Stein Byrkjeland, er orientert om vannskuterkjøringen da BT tar kontakt.

— Dette høres helt klart ulovlig ut. Jeg kan ikke forstå annet, sier han.

Vannskuterførerne kan ha brutt både naturmangfoldloven, forskrift for vannskutere samt områdets fredselsrestriksjoner i hekkesesongen fra og med 15. april, ifølge Byrkjeland.

— Dette er i alle fall sterkt lite ønskelig. Sjøorren er en av de mest truede fugleartene vi har i Norge i dag, slår han fast.

Byrkjeland har selv vært i kontakt med Grastveit som var vitne til skuterkjøringen. Han forteller at bildene ble tatt utenfor Urneset.

Sjøorren er en av de mest truede fugleartene vi har i Norge i dag.

— Det er heldigvis sjelden vi ser vannskutere ute på Herdla. De går så fort og lager så mye forstyrrelse, så det er i sterk strid med det fuglelivet vi forsøker å verne der ute, sier Byrkjeland.

Skal anmelde saken

Ingar Grastveit, som er medlem av Norsk ornitologisk forening, en ideell forening som har vern av fugler som sin viktigste oppgave, har vært i kontakt med politiet i Hordaland.

— Jeg skal ned og anmelde saken i morgen. Vi har regler som skal verne dyre- og fugleliv, men de fungerer ikke, sier Grastveit.

Lederen for sjøtjenesten i Hordaland politidistrikt var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag kveld.