– Her har vi lokal iskrem og fenalår.

Erlend Mongstad flytter på fersk laks og Hennig-Olsen-kartonger i frysedisken. Blant Pin Up og Krone Is ligger ganske riktig hjemmelaget iskrem og lokalpakket spekemat.

Egg og cola

– Ja, og så har vi egg fra en lokal gård og saft fra et bryggeri litt inne i fjorden.

I kjøleskapet med Cola og Solo står eggene på rekke og rad. Like ved står en hylle med DVD-er og lappen ”Gratis ut-leie – én dag”.

Ser en bort fra de lokale innslagene, kan det kanskje minne om kiosken på hjørnet eller en hvilken som helst 7 Eleven-sjappe. Men vi befinner oss i turistinformasjonen i gjestehavnen på Solund og her serveres det mer enn brosjyrer og informasjon om fotturer.

Selv om du selvsagt får det også – om det er det du er ute etter.

Er du derimot ute etter å leie sykkel, bredbåndstilgang eller en bok, er du også på rett plass.

– Det er gjerne kjekt med en bok eller en film når du ligger til kai her og det er dårlig vær. Barna kan også komme opp her og se tegnefilm i TV-kroken, forteller Mongstad.

Tegning i TV-kroken

TV-kroken er for øvrig også tegnekrok og oppbevaringsplass for noen av saueskinnene som selges på Turistinformasjonen.

– Tanken er å være turistinformasjon med lokal smak, sier Mongstad.

Lokal smak – som i spekepølsen du kan kjøpe. Eller vaflene og kaffen, som serveres på en av bygdens kirkebenker fra 1800-tallskirken.

Ved siden av internettkafeen, som er gratis. Som igjen er plassert litt bortenfor utstillingen av bilder fra Solund i gamle dager.

23-åringen Mongstad jobber som musiker i Bergen og bor på Laksevåg, men drar hjem til Solund og jobben som altmuligmann på Turistinformasjonen om sommeren.

Tipakning med bøker

Og det er Turistinformasjonen med stor T. Kontoret, som tar imot overnattings— og skyssbåtbestillinger, server også som lokalt samlepunkt og kiosk.

Det må vel nevnes at det også er utsalgsplass for det lokale historielaget.

Samt resepsjon om du vil leie utstyr til å drive vannsport eller padle i kajakk.

– Vi holder åpent litt sent på kvelden, så folk har en plass å henvende seg hele dagen, etter at bibliotek og kommunehus er stengt, sier Mongstad, mens han sjekker vaflene.

Turistinformasjonen har også et utvalg bunker med gamle bøker fra skolebiblioteket; som du kan kjøpe for 100 kroner per tipakning.

– Vi er en slags lokal historieavdeling kan du si.

Det også ja.

Piraja i vinduet

Etter å ha åpnet ekstra tidlig for BTs skyld, og koblet fra strømmen til BT-båten i havnen, vinker han oss farvel fra døren. Som eneste på kaien.

Og for ordens skyld, så har de også postkort på Turistinformasjonen.

De står ikke langt fra de små pirajaene i vinduet du kan kjøpe, som en lokal kunstner har laget. På postkortene er det motiver fra Solund - og en billedkunstner har malt dem.

Her kan du besøke BT-båten

ALTMULIGMANNEN: Erlend Mongstad (23) jobber på Turistinformasjonen i Solund. Her får du leid sykler, bøker, DVDer og smake lokal mat. Listen over hva du finner her inne er lang.
Sindre Helgheim
10-PACK: Lyst på en tilfeldig sammensatt samling bøker fra skolebiblioteket? Bare let mellom saueskinn og låne-DVDene.
Sindre Øye Helgheim
VAFFEL OG NETT: Nettkafeen er plassert i hjørnet, og vaffelhjernet går hele dagen.
Sindre Øye Helgheim
SPORTY: Den vannsportinteresserte er velkommen.
Sindre Helgheim
PIRAYA: Solundspirayajen finner du også her.
Sindre Helgheim