— Er det sant? Det er jo helt fantastisk. Jeg hørte rykter om at det kun var tre som fikk jobb og har vært så nervøs, sier Sondre Vabø.

20-åringen tok onsdag fagprøven for å bli energimontør. Etter en hel dag med nerver, kunne han og Henrik Drangevåg juble ikke bare en, men to ganger.

For bare minutter etter å ha fått beskjed om at fagbrevet var sikret, kom tilbudet om fast jobb.

Gjennomgår generasjonsskifte

— Dette har vært målet helt fra starten, for to og et halvt år siden. Tiden har gått utrolig fort, og nå blir det spennende å gå over i jobb med mer ansvar og alt det medfører, sier Drangevåg.

De er begge en del av generasjonsskiftet BKK Nett gjennomfører. Av 230 energimontører i selskapet, har nå 53 av dem passert 55 år.

Det betyr et stort behov for rekruttering av yngre krefter.

Alle får tilbud om jobb

Situasjonen medfører en tilnærmet luksussituasjon for lærlingene. Ti av elleve i årets kull har søkt jobb hos BKK.

Samtlige av dem vil få tilbud om jobb, så fremt de består fagprøven.

— Sistemann vil fortsette med utdanning, men de ti andre får kontrakt hvis de ønsker og får fagbrevet. Så flere vil få samme tilbud som Henrik og Sondre, forteller personalsjef i BKK Nett, Gunnar W. Ramsdal.

- Vil beholde dem lenge

Personalsjefen sier at målet til selskapet med situasjonen de er i, er å beholde de nyansatte lenge.

— Vi vil gjerne ha dem her ut arbeidslivet. Vi har ikke noe mål om å tilby dem jobb bare fordi de er nyutdannet og ønsker et sted å jobbe. Vi trenger flinke folk, og tilbyr dem derfor å få fortsette, sier Ramsdal.

Til tross for jobbmulighetene, må han likevel se at søkertallet til lærlingeplassene som energimontør så langt i år er lave. Det forundrer både Ramsdal og avdelingsleder Knut Fossdal Århus, som begge håper å få flere navn på listen før fristen går ut.

— Vi vet ikke hvorfor det har blitt en nedgang i år. For de som søker, er det en veldig stor sjanse til å gjøre en god karriere rett etter lærlingetiden, sier Århus.