Prisstigningen på boliger har tatt en pause både i Hordaland og resten av landet. Foreløpig er det bare Stavanger og Sandnes som kan skilte med fortsatt vekst.

I Bergen er prisnedgangen i gjennomsnitt på en prosent. Bydelene Laksevåg/Fyllingsdalen og Arna/Åsane går tilbake med to prosent, og kommer dårligst ut på listen.

Regionsansvarlig for Notar Eiendom, Christer Vikebø mener tilbakegangen i hovedsak skyldes tilfeldigheter.

— Urealistiske forventninger

— Jeg tror ikke det er slik at folk ikke vil bo på Laksevåg. Det er sannsynligvis tilfeldigheter som gjør at disse bydelene kommer dårligere ut, sier han.

I bydelene Bergenhus/Årstad og Fana/Ytrebygda går prisene tilbake med en prosent.

Vikebø tror årsaken til de mange usolgte boligene i Bergen i høst er at en del har urealistisk høye forventinger til hva de kan få for huset eller leiligheten sin. Dermed hoper det seg opp.

— Både meglere og selgere har gjerne blitt litt bortskjemt. De som ikke er avhengig av å få solgt umiddelbart velger å la boligen ligge ute lenge i håp om å få den prisen de ønsker . Dette fører til en opphopning, sier Vikebø.

Marked i utakt

Men han tror også at den stigende renten har en viss effekt.

— Det er flere som vil selge før de kjøper noe nytt. Da kommer markedet litt i utakt.

Fram mot jul forventer Vikebø små endringer i prisen på boliger i Bergensområdet.

— Vi får sannsynligvis det folk kaller en sunn prisstigning. Det blir rolig en stund framover, men vi får en grei prisstigning til neste år, sier han.

Helge Skodvin