EIRIK MELING

— Noen gjør seg til tyver for nesten ingenting, vi tar ofte folk som bare har stjålet en sjokolade. Enkelte forklarer da at de ikke hadde tid til å stå i kø, at de måtte rekke bussen, sier Kristoffer Sander, vekter ved Bergen Storsenter.

Men det er ingen bønn, alle som blir oppdaget blir anmeldt. I første halvår i år anmeldte butikkene ved Bergen Storsenter til sammen rundt 250 naskerier og butikktyverier. Det er mest i byen, på andre plass ligger Galleriet med 135 anmeldelser. Lagunen Storsenter anmeldte bare 28.

Sander kommer opp i mange spesielle situasjoner i det folk blir tatt på fersken.

— Episoden jeg husker best er nok han som stjal en Leatherman-kniv som han svelget for så å prøve å stikke av. Men kniven gjorde jo utslag på alarmen, så han ble tatt, sier han.

- Skyldes godt arbeid

Vekteren forteller at det ikke er lett å se på forhånd hvem som skal stjele.

— Det er klart at det er noen gjengangere, men sett bort ifra dem har vi tjuver i alle aldre. Fra pensjonister til skoleelever, sier han.

Vaktselskapet Protect har ansvaret for sikkerheten ved Bergen Storsenter. Områdeleder Roger Lillebøe-Hansen er ikke enig i at de tar så mange butikktyver fordi senteret er et belastet område.

— Det er nok en kombinasjon, men jeg tror at innsatsen som blir gjort av de ansatte sammen med vekterne gjør at vi tar mange tyver. Vi har god fokus på problemet her, sier Lillebøe-Hansen.

90-åring tatt på fersken

Tallet på tyverier ved Bergen Storsenter har vært stabilt i det siste, men sentrum sett under ett har hatt en klar nedgang. Første halvår i år har politiet fått inn 470 anmeldelser på butikktyveri og nasking. Første halvår i fjor fikk de 645, det innebærer en nedgang på 27 prosent.

Siri Doksæter, politioverbetjent ved Hordaland politidistrikt, mener nedgangen kan skyldes at mange gjengangere er bak lås og slå.

— Veldig mange av butikktyvene er kjenninger hos oss. I år har mange av de mest notoriske sittet fengslet og det er nok noe av årsaken til nedgangen, sier Doksæter.

Hun forteller dessuten at alder ikke er noen hindring for butikktyver.

— For noen måneder siden ble en 90-åring tatt på fersken, det må være den eldste butikktyven vi har hatt, sier politioverbetjenten.