— Jeg sitter ute i hagen og drikker kaffe. Termometeret i skyggen viser én plussgrad lørdag formiddag, forteller Øyvind Bønes, som bor i Våkleiven på Bønes.

Slike påstander må naturligvis kontrolleres, når hele Vestlandet holder på å fryse på seg både det ene og det andre, så bt.no drar ut for å sjekke.

Mer enn 10 grader forskjell

Det viser seg at Bønes ikke farer med tomt skryt. På hovedveien langs Nordåsvannet viser termometeret i bilen -16 grader, men temperaturen stiger jevnt og trutt på vei oppover mot Våkleiven.

På terrassen til Janecke og Øyvind Bønes har temperaturen kommet opp i formidable fire plussgrader - i skyggen. Ikke akkurat sommervarme, men definitivt behagelig nok til at man kan nyte en kaffekopp i solveggen.

I garasjen på skyggesiden av huset er det kaldere, men fortsatt mer enn ti grader varmere enn bare 100 meter lenger nede.

Inversjon

  • Fenomenet kalles inversjon. Når det er vindstille stiger den varme luften opp, mens kald luft samler seg nede i lavlandet, sier Øyvind Bønes.

Når lavlandet i tillegg ligger innhyllet i frostrøyk, mens solen slipper uhindret til i høyden, kan det gi svært store temperaturforskjeller om dagen. Men også i natt var det betraktelig mildere oppe i Våkleiven enn lenger nede på Bønes.

— I natt var det nede i elleve minusgrader her. Hos min far, som bor hundre meter lavere nede, var det minus 20 i dag tidlig, sier han.

Rekordkulde

I resten av Bergen hutres det stort sett overalt. Natt til lørdag var vinterens kaldeste hittil, og kaldere blir det neppe med det første.

Den offisielle målingen på Florida klokken 07 lørdag morgen lød på 13,4 kuldegrader.

— Men vi må ta med at variasjonene er voldsomt store forskjellige steder i Bergen, sier statsmeteorolog Rasmus Myklebust ved Vervarslinga på Vestlandet.

I kuldehullet Blindheim i Åsane ble det for eksempel registrert 28,4 kuldegrader tidlig lørdag morgen.

Også natt til søndag vil bli kald, men neppe så ille som natten vi har lagt bak oss. Meteorologen anslår ti eller elleve kuldegrader.

Det blir mildere

Han regner med at det vil bli litt mildere de neste dagene. Onsdag kan vi nærme oss null grader.

— Fra torsdag ser det ut til å bli kaldere igjen, men det er så langt frem at prognosen er usikker, sier Myklebust.

En ting kan han imidlertid nesten garantere: Det kaldt, tørre og klare vinterværet vil fortsette noen dager til.

— Det er ikke antydning til nedbør, sier meteorologen.

Årets nest kaldeste natt i Bergen var for øvrig natt til fredag, da det ble målt 11,9 kuldegrader på Florida.

Fortsatt kaldt — lenge! Sjekk værmeldingen her!

Hvor kaldt er det i ditt nabolag? Skriv gjerne en liten rapport i feltet under!