— Utviklingen er foruroligende. Vi beslaglegger våpen hver eneste dag, sier Johnny Horne.

— Noen går med slips når de skal ut. Andre finner frem våpen, konstaterer hans kollega lettere oppgitt.

Høstens våpenfangst hos bergenspolitiet.
PER LINDBERG

— Se på detteHorne begynte i politiet i 1978 og er sterkt bekymret for utviklingen de siste årene.

— Se på dette, her er tre kasser med våpen. Alt er tatt inn siden 15. august. Vi finner kniver hver dag, sier politimannen.

Han tar dem frem slik at BT kan fotografere.

— Vi må være forsiktig, så vi ikke stikker oss. Farlige saker, dette. Og tenk på alt vi ikke beslaglegger. Dette er nok bare en brøkdel av det som folk faktisk går med, sier han oppgitt.

Åtte kniver på en dag

Hvis avisen skriver om politikontroll på skoleveien, reduseres gjerne farten, i hvert fall en tid. Slik er det ikke med knivbeslagene.

  1. november ble tre personer drept på Valdresekspressen i Årdal. En mann stakk dem i hjel med kniv. Dagen etter beslagla politiet i Bergen sentrum åtte kniver.

— Det ser ikke ut som om omtale i mediene om dette bidrar til at færre bærer kniv. I rusmiljøene er våpen vanlig, sier Horne.

Livsfarlig miks

Fra 1. januar til 27. november i år registrerte politiet i Bergen 35 saker der personer ble skadet med kniv. Kniven er våpenet som dreper flest.

Hvis vi ser bort fra terrorsaken på Utøya og Oslo i 2011, er kniv våpenet som tar livet av flest mennesker hvert år. Fra 2003 til 2012 ble det drept 127 mennesker med kniv. I de siste drapssakene fra bergensområdet har også kniven vært en gjenganger når drapsvåpenet er blitt presentert i retten.

— Kombinasjonen av piller og våpen er livsfarlig miks. Dessverre er det helt vanlige i enkelte miljøer i Bergen, sier Horne.

Her kan du se Kripos nasjonale drapsoversikt fra 2012 (PDF-format). I oversikten går det frem hvilke våpen som er brukt i drapssaker.

- Hva skjer med alle våpnene?

— De destrueres her på verkstedet og sendes til gjenvinning, svarer Horne.