— Jeg hadde nok ikke spist her hvis det ikke var for at det er anbefalt av Lonely Planet, medgir Peter Savage fra New Zealand.

Han sitter på Bryggen Tracteursted med guideboken oppslått foran seg. Med øl fra Flåm og akevittmarinert laks har han gått for lokal mat og drikke. «En av de store spiseopplevelsene på Bryggen», skriver Lonely Planet. newzealenderen er fornøyd med rådet.

Overrasket turistfavoritt

I tillegg til de tradisjonelle guidebøkene, bruker stadig flere nettet til å finne frem i byer de besøker.

Nettstedet TripAdvisor er blant de mest populære. Der gir brukerne poeng til attraksjoner, hoteller og spisesteder. Mange sjekker listen før de velger sted å spise, men det er ikke alltid de mest tradisjonelle spisestedene kommer best ut.

— Ligger vi på annenplass? Det visste jeg ikke, sier medeier av Chillout Travel Center, Fredrik Mørch-Johnsen.

Brukerne av TripAdvisor rangerer kafeen og reisebutikken i Torggaten som det nest beste spisestedet i Bergen.

— Når du nevner det, kommer det faktisk flere og flere turister hit. Så det har vel en viss effekt å være nevnt i slike guider, sier Mørch-Johnsen.

Han tror det er enda mer lukrativt med en anmeldelse i papirutgaven til de forskjellige reiseguidene.

— Men noen sier faktisk helt spesifikt at de har funnet oss ved hjelp av TripAdvisor, skyter medarbeider Peter Øygard inn.

Innom dropper alt fra unge backpackere til eldre ektepar på tur.

  • Det er veldig kjekt å bli anbefalt, og vi liker godt å snakke med turister. Men vi lever av lokalbefolkningen, sier Mørch-Johnsen.

Verdensberømt kaffe

  • Ja, vi har fått med oss det, sier Amanda Sunita Heggen Dahl, som er daglig leder på Det Lille Kaffekompaniet ved Fløibanen.

Kaffebaren er et av stedene som blir anbefalt både i Lonely Planet og Rough Guide.

  • Det er veldig mange turister som finner oss, særlig på grunn av Lonely Planet, hvor det står en fin omtale, sier Heggen Dahl.

Turistene meddeler gjerne til baristaene at nå vil de smake på kaffen som de har fått anbefalt av reiseguider.

  • Det er en god del italienske turister som kommer innom oss. De har jo en spesiell tradisjon for kaffe i Italia, og de vil de gjerne teste om den norske kaffen kan hevde seg.
  • Kan den det?
  • Vi får i hvert fall veldig gode tilbakemeldinger.
  • Er Det Lille Kaffekompaniet avhengig av turistene om sommeren?
  • Vi har nesten ingen turister resten av året, og det går bra da også. Men anbefalingene i slike guider har mye å si for oss, sier Heggen Dahl.

Kan ikke endre menyen

For Cafe Opera på Engen betyr anbefalingene i reiseguider at de ikke kan tillate seg for store krumspring på menyen.

— Det kommer turister som forventer å få retter som vi hadde på menyen for flere år siden, da disse guidebøkene ble skrevet, sier daglig leder Ole Vegard Skauge.

Utover det, betyr anbefalingene godt besøk om sommeren. Og at Cafe Opera er blitt nødt å oversette menyene til flere språk.

— Forteller turistene hvordan de har funnet frem til dere?

  • Ikke så ofte, men vi ser jo de oppslåtte guidebøkene på bordet, sier Skauge.

Til en viss grad erstatter turistene studentene på Cafe Opera om sommeren.

— Omsetningen går i hvert fall ikke ned om sommeren. Turistene kjøper ofte produkter som er lite arbeidsintensive for oss; to glass vin og to middager, forklarer Skauge.

De tilreisende har og begynt å løsne med tanke på tips.

— Turistene er høflige og hyggelige, og nå har de begynt å tipse også, sier Skauge fornøyd.

Hva er dine turistanbefalinger i Bergen? Del dem her: