Med E16 stengt ved Gudvangatunnelen, er det en utfordring å komme seg østover fra Bergen.

I formiddag sitter Hannah Jane Wood og hunden Bonny i fergekø på Hella. Wood er på vei til Flesland for å hente sin far, og startet fra Aurland klokken åtte i morges.

  • Jeg startet tidlig i tilfelle det skulle bli kø. Men så langt ser det bra ut, sier hun.

Tirsdag var det kaotiske tilstander på Flåm-siden av Gudvangatunnelen.

Turister og utenlandske busser og vogntog fikk ikke med seg skiltene om at E16 var stengt. Dag Rellingen, anleggsleder for entreprenørfirmaet E. Opedal &Sønner, brukte store deler av dagen på å peke og forklare omkjøringsrutene til forvirrede utlendinger.

Wood fikk anbefalt av venner å kjøre over Hardangervidden. Hun valgte heller omveien over Sognefjorden.

  • Det er godt å få disse pausene til å strekke på beina. Jeg prøver å se det positive i det, det er en nydelig dag.

— Verst mandag

Mens en av tre ferger som betjener sambandet fra Hella til Vangsnes kommer tøffende inn, blir køen stadig lenger bak henne. Likevel er det god plass på den drøyt kvarterlange turen over til Vangsnes.

  • Det er rolig ennå, men det blir verre utover dagen. Da kan det hende vi ikke får med alle, sier kaptein Tor Jonny Storheim på M/F «Lærdal».

Siden tunnelen stengte mandag, er trafikken doblet på sambandet.

  • Det var verst mandag. Nå er det jevnere, det virker som folk planlegger bedre, sier han.

«Lærdal» får hjelp fra fergene «Selje» og «Sunnfjord» til å ta unna køene. Det kommer godt med inn mot helgen.

  • Det blir vanligvis mer trafikk fra torsdag av, med fredag som den verste dagen. Men det skal ikke bli stort lenger å vente enn en halv time for dem som kommer i siste liten, sier styrmann Martin Sveinsbø.

Fra bilene kjører i land fra fergen hans på Vangsnes, er det en god times kjøring over Vikafjellet til Vossavangen.

- Skaper store problemer

Utenfor togstasjonen på Voss står Tyl Rothenberg sammen med to kamerater. Israelerne er på vei til Flåm, og fikk ved en tilfeldighet vite at tunnelen var stengt og de ikke kunne ta bussen helt frem.

  • Vi var heldige og fikk skaffet oss en billett med fergen fra Gudvangen til Flåm. Så dette skal gå bra.

Like ved siden sitter sjåfør Roger Kristiansen i en turistbuss fra Gunnar Landaus og venter på en gruppe japanske turister.

  • Heldigvis skal de til Bergen. Tunnelstengingen skaper store problemer for oss, sier han.

En kollega av ham har endelig fått med seg bussen til Flåm-siden av tunnelen, etter å ha kranglet seg med den samme fergen israelerne tar sikte på å nå onsdag kveld.

  • Vi må gjøre om opplegget hele veien. Jeg håper denne tunnelen blir åpnet så raskt så råd er.

På Voss er det mindre trafikk enn vanlig, med E16 stengt. I tillegg til Rv 13 over Vikafjellet, er anbefalte omkjøringer Ev 134 over Haukelifjell og Rv 7 over Hardangervidden.

MANDAG VAR VERST: - Det er rolig ennå, men det blir verre utover dagen, sier kaptein Tor Jonny Storheim på M/F «Lærdal».
MARIA HAVNEN
FORSINKET: Utenfor Voss stasjon står Tyl Rothenberg sammen med to kamerater. Israelerne er på vei til Flåm, og fikk ved en tilfeldighet vite at tunnelen var stengt og de ikke kunne ta bussen helt frem.
MARIE HAVNEN