Egentlig smiler Sofie Bogen Møll fra øre til øre. For i flere år har hun ønsket seg kanin. Og i år skulle hun få en. Nå har hun seks i det gamle dukkehuset på gården i Bjørndalen. Samtlige reddet fra en uviss skjebne på frifot i skogen og langs bilveier.

— Mamma har lovet at jeg skal få beholde to. Men det nytter ikke å ha alle seks. Mattilsynet sa nemlig at seks kaniner fort kan bli til 200, og det har vi ikke plass til, sier den dyreglade 7-åringen.

Smilet forsvinner når hun snakker om hvordan kaninene kom til gårds. De er trolig dumpet av eierne og overlatt til seg selv.

— Sånne folk skulle fått bot, sier Sofie.

— Eierne må ha kjørt ut hit for å bli kvitt kaninene. Det er nemlig ingen her i strøket som eier dem, sier mamma Sonia Bogen.

PÅ FRIFOT: Her er en av kaninene som fortsatt er på frifot. Den lever et utrygt liv på bilveien. Men nyter løvetannblader langs veien.
JAN M. LILLEBØ

Kjørte i autovernet

For Alice Bjørndal ble det plutselige kaninbesøket i Meland en kostbar affære. Hun kom kjørende i bil på Bjørndalsvegen i forrige uke da hun brått ble oppmerksom på kaninfølget.

— Men for sent. Jeg hadde valget mellom om å kjøre over dem eller inn i autovernet. Som dyrevenn valgte jeg det siste. Det bærer bilen min nå preg av, sier hun til BT.

Andre har trolig ikke valgt autovernet. Så langt har familien til Sofie funnet tre døde kaniner. De har i tillegg sett tre til på rømmen. Minst 12 kaniner er altså blitt dumpet i kommunen.

BT møtte en av dem da vi kjørte til Sofie mandag. Den hoppet midt på bilveien, men forsvant inn i skogen da vi stoppet. Det var tydelig at den satte pris på et liv i frihet.

Overlever neppe

— Kaniner på frifot overlever neppe vinteren. Da har de dårlig tilgang på mat. Akkurat nå har de det nok greit, bare de holder seg unna bilveien. Men vi liker det ikke, og forsøker å løse problemet. Helst ved at folk i nabolaget tar seg av dem. Eller at andre melder seg. Finner vi ikke nye eiere, må vi avlive dem, sier seniorinspektør Arve Viken i Mattilsynet.

Han vil ikke umiddelbart slå fast at dyrene er blitt dumpet.

— Det kan fortsatt dukke opp en forklaring. Men alle slike saker starter vanligvis med uansvarlige eiere. Det er dessverre mange som forlater dyrene sine i ferietider. Og sommeren 2012 er ikke bedre enn andre, sier han.

Så langt har Mattilsynet ikke sett på kaninhistorien i Meland som en krisesak. Men de har utstyrt Sofies familie med kattefelle og håv. Og det var med håven at 7-åringens bror, Torstein Bjørndal, fanget de seks (en fullvoksen og fem unger på fire/fem måneder) før helgen. Det skal også jaktes videre på resten.

— Vi håper noen melder seg. Enten eierne eller noen som vil ha en skjønn kanin, sier sauebonden Rune Bjørndal, som slett ikke vil ha flere enn to i dukkehuset til Sofie. Men ingen i familien vil snakke om alternativet hvis ingen melder seg.

— Det er ikke snakk om at de skal bli avlivet, sier Sonia Bogen, og ser mot de skjønne skapningene i dukkehuset.

UVISS SKJEBNE: Sofie Bogen Møll med de seks kaninene hun så langt er fostermor for. Det kan fort komme flere.
JAN M. LILLEBØ