Den nyåpnede strippeklubben Dreams har fått kniven på strupen av Bergen kommune. Kontor for skjenkesaker truer med å trekke skjenkebevillingen tilbake, ettersom innehaverne aldri sa noe om stripping i skjenkesøknaden sin.

Skjenkekontoret viser blant annet til alkoholloven og et rundskriv fra Helsedirektoratet:

«Dersom et skjenkested endrer karakter, faller bevillingen bort. Som eksempel kan nevnes at en restaurant omgjøres til diskotek eller en ren bar,» heter det i brevet deres til strippeklubben (PDF-fil) .

Varslet om «liveopptredener»

Advokat Per Magne Kristiansen forsvarer strippeklubben mot anklagene. Han viser til at eierne av strippeklubben, Studenten AS, allerede i fjor sommer varslet kommunen om planene. I en e-post (PDF-fil) skrev eierne beviselig at de ønsket å «ha mer fokus på artister og liveopptredener».

— Vi mener at utestedet faktisk har meddelt en konseptendring som dekker den virksomheten de driver med i dag, sier advokaten til bt.no.

Skjenkekontoret svarte aldri på mailen, ifølge advokaten.

Hvis skjenkekontoret godtar artister og opptredener, må det også omfatte striptease, mener advokaten.

Artikkelen fortsetter under videospilleren

Strippebar vant i Larvik

En sak fra Larvik er helt sentral i forsvarsbrevet som advokaten sendte til Kontor for skjenkesaker torsdag. Også i vestfoldsbyen forsøkte skjenkekontoret å stenge den lokale strippeklubben, med alkoholloven i hånd. Kommunestyret vedtok til og med et forbud mot å gi skjenkebevilling til slike utesteder.

Staten, ved Fylkesmannen i Vestfold, opphevet vedtakene begge ganger.

— De mente at kommunen hadde tatt moralsk-etiske hensyn hensyn, ikke alkoholpolitiske, sier Jon Anders Wirgenes, ansvarlig for skjenkesaker i Larvik.

Kommunen ble tvunget til retrett, og strippeklubben Vat i Canet fikk beholde skjenkebevillingen.

Ifølge Wirgenes viste saken at kommunen ikke har anledning til å forskjellsbehandle mellom ulike typer underholdning, enten det er musikere, dansere eller strippere. Han understreker at han ikke kjenner detaljene i saken i Bergen.

Flytende grenser

Jurist Sigbjørn Holst tar seg av saken for Kontor for skjenkesaker her i byen. Han vedgår at det er litt uklart hva slags underholdning et utested kan begynne med, uten at det kreves ny skjenkebevilling.

— Akkurat hvor den grensen går, er en vanskelig vurdering. Utestedene har en viss frihet til å endre ting innenfor det gjeldende konseptet. Det er glidende overganger, sier han.

- Hvis utestedet hadde ansatt en gitarist for å sitte og spille sanger, ville vel ikke dette blitt noen sak for dere?

— Det er vel tvilsomt, sier juristen.

Huseieren ga opp

Huseierne, Hui-brødrene, har sagt at de forsøker å si opp leiekontrakten til strippeklubben Dreams. Lokalet i Torggaten er utleid som utested.

Saken i Larvik viser at det kan bli vanskelig. Også her prøvde huseieren å kaste ut stripperne, men tapte i retten. Til slutt kvittet han seg like godt med hele bygget i Storgata 32.

— Jeg er drittlei, og ønsker ikke å forbindes med denne typen drift, sa huseier Bjørn Granerød til Østlands-Posten da salget ble kjent.

Hva synes du om at Bergen har fått strippebar? Si din mening i feltet under! (Usaklige innlegg vil ikke bli publisert.)

OMSTRIDT: En gruppe på om lag 60 aktivister har varslet at de vil demonstrere her ved strippebaren Dreams klokken 22 lørdag kveld. Arkivfoto: Rune Nielsen