De siste luftmålingene blinker tydelig med rød varsellampe. I dag er det målt svært mye forurensning fra svevestøv, og nivået på nitrogendioksid i luften er også alarmerende høyt. Og langtidsvarselet den neste uken er rene skrekkmeldingen for allergikere og astmatikere.

— Vi har et høytrykk som preger situasjonen. Det skal bli kaldt, og lite vind den neste uken, sier Anne Solveig Andersen ved Værvarslinga på Vestlandet.

Forurensning

Været blir klart og kaldt helt til neste helg. Mange vil juble over den solfylte værmeldingen, men alle som slet med luftforurensningen i vinter, går en tøff uke i møte.

— I og med at vi får ganske kald luft, vil forurensningen bli liggende langs bakken. Den vil ikke stige eller forsvinne før vi får nedbør, høyere temperaturer eller mer vind, sier Andersen.

Lokket er tilbake Hodepine

En tverrfaglig faggruppe i Bergen kommune følger utviklingen time for time. Og medgir at neste uke gir grunn til bekymring.

— Det er ikke så mange tiltak som kan iverksettes, så vi må se på de vi har, sier klimasjef i Bergen kommune, Eva Britt Isager.

Statens Veivesen skal vaske gatene, for å redusere noe av svevestøvet. Det er ikke tatt noen beslutning om mer drastiske krisetiltak i kveld, men Isager gjør det klart at kommunen må handle raskt.

— Vi er nødt å vurdere par og oddetallskjøring. Skal tiltakene virke, må de iverksettes raskt, sier hun til bt.no.

Dialog

Bergen kommune har ikke fullmakt til å iverksette restriksjoner på kjøremønsteret, så kommunen har en fortløpende dialog med samferdselsdepartementet.

— Vi følger utviklingen nøye, og jobber i kveld med en plan, sier Isager.

Og hun får ikke mye drahjelp av været.

— Vi må kanskje vente helt til neste helg før det blir en bedring, sier meteorolog Anne Solveig Andersen til bt.no.

Syns du det er riktig av kommunen å vurdere krisetiltak så raskt?