— Jeg er for monarkiet. Det har vist seg å være samlende, sier pensjonist Bjørn Jakobsen (68).

Denne uken gikk Bergens Tidende inn for å avskaffe monarkiet i lederen «Ja til republikk». Meningsmålinger viser imidlertid at rundt 60-70 prosent av nordmenn fortsatt vil beholde kongehuset.

Kongekritikk

Tirsdag kom boken «Republikken Norge» av DN-journalist Kjetil B. Alstadheim.

«Med tabloid sans for timing serverer Alstadheim en overbevisende gjennomgang av hykleriet, unnfallenheten og serviliteten som omgir vårt kongehus, og viser dermed hvorfor republikk er den logiske løsningen for Norge,» skrev BTs kommentator Frode Bjerkestand om boken.

«Kongehuset står omtrent der det alltid har stått, som en anakronisme, men nå inntullet i et nett av moderne kommunikasjonsstrategier og fordekt politisk og næringsmessig engasjement. Begge deler er paradokser som burde fått det norske folk til å steile.»

Skeptisk

Det var imidlertid få bergensere som steilet da Kong Harald besøkte byen i dag. Med bare en drøy uke til grunnlovsjubileet, loddet BT stemningen i republikkdebatten (se video). Mange vegret seg for å kritisere monarkiet når kongen selv var på besøk mellom de syv fjell. De fleste som svarte ønsket å beholde dagens struktur. Sykepleier Kim Weidemann (35) var imidlertid en av dem som uttrykte skepsis:

— Vi betaler for mye i forhold til det vi får igjen. Vi kunne brukt de pengene på noe bedre, sier han.