Mye penger, men det er likevel en nedgang på nesten tre millioner i forhold til hva som ble håvet inn i de to tunnelløpene i Bergen i 2008.

Også på tredjeplass på fotoboksenes «topp 10»-liste i Hordaland finner vi en tunnel (se grafikk).

Samlet for Hordaland politidistrikt sørget fotoboksene for et bidrag til statskassen på 31,5 millioner kroner i 2009.

Fartsnedgang viktigst Nesten syv millioner flere biler kjørte forbi aktive fotobokser i Hordaland i fjor, sammenlignet med 2008. Fotoboksene var også i drift i langt flere timer.

— Likevel ser vi at færre er blitt «blinket», sier Inge Oddvar Nordstrønen, trafikkoordinator i Hordaland politidistrikt.

- Hvordan tolker dere det?

— Vi tar det som et tegn på at boksene virker, og at farten faktisk er gått ned på strekningene med fotobokser. Forskning viser også at farten ikke bare går ned ved fotobokspunktene, men også før og etter.

- Men hvorfor blir det færre fartssyndere?

— Jeg tror bilistene er blitt mer obs på at boksene står der.

Les også:

Nasjonal trend Også nasjonalt viser ATK-tallene at flere slakker av forbi fotoboksene, slik BT skrev søndag. Det er femte året på rad at antallet overtredelser synker.

Politidirektoratet mener noe av forklaringen er bedre skilting av fotoboksene, og GPSer som varsler sjåføren om fotoboksene i god tid før de kommer.

Nordstrønen slutter seg til disse forklaringene, men som han sier: — Det er strengt tatt ikke så interessant hvorfor færre tas. For min del er det greit om ingen blir tatt, så lenge farten går ned. Vi har ikke som mål å ta inn mest mulig i kroner og øre. Det er lavere hastighet som er hensikten med fotoboksene.

Færre beslag ATK-statistikken (Automatisk trafikkontroll) fra Hordaland politidistrikt viser ikke bare nedgang i antallet fotoboksbøter, men også at færre begår de aller groveste fartssyndene:

  • Mens 41 bilførere mistet lappen etter fotobokspasseringer i 2008, gjorde 34 det samme i fjor.
  • Mer enn 17.000 bilister vedtok såkalt forenklet forelegg basert på ATK i 2008. 1500 færre har gjort det samme i 2009.
  • Hvis vi hadde økt driftstiden på fotoboksene, ville selvsagt flere ha blitt tatt. Men vi hadde ikke kapasitet til å ta oss av flere saker i 2009, sier Nordstrønen, og viser til at politidistriktet mistet en saksbehandler på ATK-kontoret i løpet av fjoråret.

Mer enn 10.000 slapp Om fotoboksene er en effektiv forlenget arm av trafikkpolitiet, er det også en arm med en god del skavanker. Det kan være tekniske feil med målingene, dårlige bilder og usikker identifisering av sjåføren.

Over 40 prosent av ATK-overtredelsene i Hordaland i fjor, førte ikke til bot. Det vil si at over 10.000 sjåfører slapp unna, selv om fotoboks-blitsen ble fyrt av. Også en god del saker med utenlandske kjøretøy blir henlagt.