Politimannen som kaller utviklingen «absolutt skremmende», er Inge Nordstrønen.

Førstebetjenten er trafikkoordinator for hele Hordaland politidistrikt. Han reagerer med bekymring på den ferske statistikken for ruskjøring.

Den viser at antallet sjåfører tatt for ruskjøring i år er betydelig høyere enn de ni siste årene.

ALKOSVAR PÅ SEKUNDET: Dette apparatet, Evidenzer Mobile 240, får både vanlig politi og UP fra årsskiftet. Det kan tas med ut i felten og gi bevis for alkoholpromille på stedet. Politiet kaller det et nytt supervåpen mot promillekjørere.
POLITIET

Og: Allerede tidlig i desember er tallet på ruskjørere i ferd med å gå forbi «verstingåret» 2002 — samme året som det nye Hordaland politidistrikt ble opprettet.- Jeg har nå fått sett på tallene, og synes de er skremmende. Dette har med folks moral å gjøre.

- Flere kjører ruset

— 2012 skiller seg klart ut i negativ retning. Vi har ikke hatt noe økt kontrollintensitet i år sammenlignet med tidligere. Så da ser jeg ikke noen annen forklaring på tallene enn at det faktisk er flere som har kjørt ruset i år, sier Nordstrønen.

Bjarte Sedal, overbetjent ved analyse- og registerseksjonen i hordalandspolitiet, reagerer på samme måte. Det er han som har gitt ut den ferske statistikken til bt.no.

— Dette er klart bekymringsverdig. Etter flere år med relativt lave nivåer på ruskjøring, ser vi nå et kraftig hopp. Men ut fra tallene i seg selv kan jeg ikke forklare hvorfor dette hoppet kommer nå, sier Sedal.

UP tar dobbelt så mange ruskjører

Også Utrykningspolitiet (UP) har merket en kraftig økning i sine promilletall. For Hordaland er den cirka 30 prosent, ifølge sjefen for UP på Vestlandet, Leon Nordanger.

— Vi har tatt over 100 bilførere for ruskjøring i vårt distrikt hittil i år. I fjor tok vi knapt 50, sier Nordanger. - Hva tenker du om det?

— Det er skremmende, rett og slett. De vi har tatt, representerer folk fra alle samfunnslag. Inkludert unge foreldre med barn i bilen. Trenden vi ser er at det blir mer og mer blandingsrus, altså alkohol kombinert med legemidler og narkotika.

Aksjonsuke mot ruskjøring

Fra torsdag denne uken og en uke fremover skal UP ha omfattende kontroller av ruskjøring på norske veier. Målet er at så mange sjåfører som mulig skal testes for rus.

Og til neste år blir risikoen for ruskjørere kraftig skrudd til, advarer politiet. Da blir det som kjent tatt i bruk spyttprøver for måling av medikamenter og narkotika.

- Forenkler radikalt

I tillegg får politiet nye, avanserte og mobile apparater som kan gi bevis for alkoholpromille ute i felten. Vidunderapparatet heter Evidenzer Mobile 240.

Hordaland politidistrikt får i første omgang fire slike apparater, forteller trafikkoordinator Nordstrønen. Også UP vil få de nye apparatene.

— Disse apparatene vil gjøre oss mer effektive og spare oss for mye tid. I dag må vi gjerne avbryte en kontroll for å ta med oss en rusmistenkt fører til blodprøvetaking eller til utåndingsprøve på politikammeret i Bergen sentrum. Med de nye apparatene kan vi sikre oss gyldig bevis på stedet, eller i hvert fall på en politistasjon i nærheten, sier Nordstrønen.

— Det vil forenkle arbeidet vårt radikalt. Vi blir rett og slett i stand til å ta flere ruskjørere. Du kan godt kalle det vårt nye supervåpen mot promille.

Også for båtfolket er de nye, mobile alkometrene dårlig nytt. Evidenzer skal nemlig også bli standardutstyr i politibåten.

DØDELIG RUSÅR: I februar i år døde 36 år gamle Karsten Stall Osmundsen i frontkollisjon med en ruset fører i Hjelmåstunnelen i Nordhordland. Ifølge politiet var den rusete føreren påvirket av narkotiske stoffer tilsvarende en promille på 1,20. Nå ligger 2012 an til å bli det verste året for ruskjøring i Hordaland på ti år. Arkivfoto: Erlend Spurkeland