En 43-åring ble i fjor pågrepet, mistenkt for voldtekt, og politiet beslagla klærne hans som mulige bevis i saken.

I en til dels gjennomsiktig papirdress og med blå overtrekksposer på beina, ble han presentert for dommeren i Bergen tingrett som skulle vurdere varetektsfengsling.

Dressen hadde i tillegg revnet på veien, og den siktede hadde sin fulle hyre med å holde edlere deler skjult for de fremmøtte i salen.

— Må ikke skje

Forsvareren hans, Johnny Veum, mente klienten ble behandlet på en uverdig og krenkende måte, og anmeldte saken til Spesialenheten for politisaker.

Nå er saken henlagt som intet straffbart forhold, men Spesialenheten legger ikke skjul på at de synes mannen burde sluppet en slik uverdig behandling.

— Vi synes selvsagt det var en uheldig måte å gjøre dette på, og slik har vi også oppfattet at politidistriktet selv har vurdert det, sier leder for Spesialenheten, Jan Egil Presthus.

Spesialenheten skriver i kjennelsen at politiet må unngå at slike episoder skjer igjen.

— Dette skjedde fordi politidistriktet ikke var godt nok forberedt. Slik kan vi ikke ha det, sier Presthus.

Politiet har handlet

Det har de arrestansvarlige på politihuset i Bergen allerede tatt ansvar for. Nå har de kjøpt inn treningsdresser og joggesko som fangene kan ha på seg dersom de ikke har tilgang til egne klær.

— Vi ønsker ikke at noen skal oppleve å bli behandlet uverdig av politiet, sier Trygve Hillestad, informasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

— Hvor lenge har politiet praktisert ordningen med papirdrakt?

— Det vet jeg ikke, men det har bare blitt gjort svært unntaksvis. De fleste har jo egne klær som de går i, sier Hillestad.

Papirdressene blir i hovedsak bruk av etterforskere på jobb for å sikre spor.

Advokat Veum har vanskelig for å forstå at saken ble henlagt. Han har tidligere uttalt at han synes det var ufattelig at dette kunne skje.

— Men jeg er glad for at politiet har lagt om på rutinene, sier Veum.

Klienten hans har beskrevet at han måtte: «..stå ustelt, forvirret og redd og skjule penis etter beste evne, siden denne var i «friluft». Meget krenkende og klart uakseptabelt».

MER PASSENDE: Dette er klærne de arresterte får når det er behov for det. Politiet i Bergen får kritikk for å ha fremstilt en mann for fengsling i papirdrakt. De lover at det ikke skal gjenta seg.