«Ulriken643» er navnet på det nye konseptet for Ulriksbanen som ble presentert for pressen i dag. Eieren har store planer.

Les også: — Ulriken skal bli byens Eiffeltårn

— Vår klokkeklare visjonen er å lage en attraksjon som skal få alle til å si at «Du har ikke vært i Bergen før du har vært på Ulriken». Vi vil gi folk helt spesielle opplevelser, sier eier av Ulriksbanen, Christian Foss.

Det skal Anne Gunn Rosvold hjelpe til med. Hun har bakgrunn fra ekstremsportmiljøet og skal drive «Bergen Base Camp» fra Ulriken.

— Vi skal blant annet tilby turer med guide, klatrekurs, paragliding og familieturer. Jeg gleder meg veldig til å gi bergensere fantastiske naturopplevelser, sier Rosvold, som er daglig leder i exin.no.

33 millioner kroner

Totalinvisteringene for hele prosjektet kommer på 33 millioner kroner, ifølge Christian Foss.

Arbeidet med å renovere restauranten og uteområdene på Ulriken er i full gang. Seks mennesker bor og jobber på spreng på toppen.

— Vi er foreløpig i rute, men logistikken er utfordrende, sier Christian Foss.

Så langt er hele bærekabelen på tolv tonn skiftet ut.

I tillegg går helikopter i skytteltrafikk med utstyr og materiell. Selv har Foss gått opp én gang i uken.

— Jeg må komme i form til åpningen 1. mai, sier han.

- Tatt på sengen

Forrige måned sa Foss at når Ulriksbanen åpner, blir det uten Perle og Bruse.

De fargerike gondolene har hatt navnene Perle og Bruse grunnet en avtale med Hansa, men den gikk ut i 2008. — Vi har gått litt vekk fra det nostalgiske. Banen får nå et industrielt preg, sa Ulriksbanens eier til ba.no.

Det resulterte i protester og underskriftskampanjer blant bergensere. På Facebook er det en egen gruppe med 6000 medlemmer. Det har gjort Foss usikker på fargevalget.

— Vi ble tatt på sengen av engasjementet. Vi får ta en runde på kammerset og gå i tenkeboksen, sier Foss nå.

Lokal støtte

Christian Foss eier 75 prosent av Ulriksbanen gjennom selskapet Substansia AS. I tillegg skal det være rundt førti eksterne medeiere.

Administrerende direktør i Bergen Energi, Bill Schjelderup, var ifølge Foss den første som tegnet seg.

— Det er flere lokale personer som har meldt sin interesse. Trond Tystad og Camilla Grieg er noen av dem som også støtter opp om prosjektet. Det er veldig gledelig, sier Foss.

— Vi har enorm sans for det spennende initiativet Foss har tatt. Det har vært mye tungt og vanskelig rundt Ulriksbanen, men dette blir helt konge. Det er spenstige planer og vi jubler, sier Schjelderup.

4. mars i fjor ble det klart at Christian Foss og Bergen kommune var kommet til enighet om en festeavtale som sikrer fortsatt drift av Ulriksbanen.

Foss lovte også bergenserne at Ulriksbanen skal fremstå i ny drakt våren 2009.

Åpningsdatoen for nye Ulriksbanen skal være første mai i år. Da har banen vært stengt i over ett år.

Hva synes du om planene? Si din mening her.

MIR (ILL)
RUNE BERENTSEN
Illustrasjon MIR