Det gikk galt i dag på Bellevue, og det har gått galt tidligere. Tidligere denne måneden gikk det skeis på for granen som skulle fra Tveiterås til Edinburgh.

Granen var allerede plukket ut, og lastebil, kranbil og Tveiterås musikkorps var på plass. Serveringen bestod av kaffe, boller og brus, og æresgjesten var bestemoren Pauline Wood som hadde vunnet en tur til Bergen for å følge julegranen til Edinburgh.

Men så viste det seg at kommunen hadde fått fellingstillatelse på feil tre.

— Det var to graner ved siden av hverandre, og den ene var litt finere enn den andre, sier fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg i en pressemelding.

Dermed måtte Edinburgh ta til takke med et skotsk tre i år

Konkursrammet

Det måtte de også i fjor, da et tre på Paradis kjøpt og betalt av Hordaland fylkeskommune. Denne granen ble arbeidsløs på grunn av pendlersituasjonen.

Fjord Line gikk nemlig konkurs, og juletreet til Edinburgh måtte felles i Skottland istedet.

Spilte revelje

I 2005 var det befolkningen på Mårdalen som satte seg på bakbeina.

Espen Selvik fra fylkeskommunen stilte seg opp ved den planlagte julegaven, og spilte en revelje klokken åtte om morgenen. Naboene som stikker hodene ut av vinduene, blir spurt om de vil beholde treet eller ikke.

Det går ikke bedre enn at Selvik blir truet med «en på trynet» av en brutalt vekket person, mens andre av naboene er så positive til treet at fylkeskommunen rett og slett må finne et annet.

— Vi kan ikke gjøre beboerne syke og deprimerte når det nærmer seg jul, fastslo Selvik.

Og treet ble hugget på Lysekloster istedet.

«Allierte seg med grunnen»

I 1991 skulle et tre felles på Sandsli og skipes over til Newcastle.

Bergens Tidende kunne da melde at juletreet «allierte seg med grunnen hvor kranbilen stod». Grunnen ga i alle fall etter, og trafikken måtte stanses i området. Det hører med til historien at treet faktisk måtte gi tapt til slutt.

Den verste flausen var det heldigvis ikke Bergen, men Trondheim som stod for. Julegranen som byen sendte over til Hamburg i 2003, ble så skadet av salt og sjøsprøyt på overfarten at

tyskerne lo seg skakke.

Første gang

Den første julegranen som skulle til Newcastle ble hentet i Isdalen for over 60 år siden. Den gangen var det ikke så nøye at området var fremkommelig for kranbil, og rundt tretti mennesker måtte bære treet til bilveien.

Det gikk bra i alle fall den gangen.

DEN GANG DA: Faksimile frå Edinburgh News 3. november 2006. En av de mange gangene våre skotske venner har måttet stå for eget tre.