De siste par månedene har Næringsmiddeltilsynet og Miljørettet helsevern kontrollert hygiene og praktisering av røykeloven på restauranter, kafeer og barer i Bergen. Resultatene ble lagt frem på en pressekonferanse i ettermiddag.

Tre-trinns vurdering

På matinspeksjonene er det lagt vekt på blant annet renslighet og kjøling og lagring av ferdiglaget mat. Serveringsstedene fikk karakter etter en tredelt skala:

 • tilfredsstillende (serveringsstedet har alle viktige forhold på plass når det gjelder mat eller røyking)
 • mindre tilfredsstillende (serveringsstedet oppfyller ikke forskriftens krav på alle områder, men utgjør ingen helsefare)
 • ikke tilfredsstillende (gjester kan risikere å ble matforgiftet eller få andres sigarettrøyk i egne lunger).

Tatt på sengen

Seks steder fikk stempelet "ikke tilfredsstillende mattrygghet" da inspektørene kom på uanmeldt besøk første gang.

 • Ali Baba, Neumannsg 6
 • Big Buffalo, Vaskerelven 1
 • Børs Café, Strandkaien 12
 • Margaritas, Vetrlidsallmenningen 15
 • Zupperia, Nordahl Bruns g 9
 • Eldorado, Christies g 11(stengt 21. november)

Fem av stedene passerte annen gangs kontroll, Eldorado ble derimot stengt etter gjentatte pålegg.

Mindre bra

Ni av de 37 stedene ble karakterisert som "mindre tilfredsstillende" ved første gangs besøk. Flere av dem klarte å rette opp inntrykket da inspektørene kom tilbake noen dager senere.

Da Vinci i Neumannsg 24 er kontrollert fire ganger, 13., 15., 20 og 22. november. Ved de to første inspeksjonene ble karakteren "mindre tilfredsstillende", de to siste gangene fikk stedet stryk i karakterboken. Næringsmiddeltilsynet anmerker dårlig bakteriologisk kvalitet på matprøver.

Blåser i sigarettene

Mens "bare" 16 % av spisestedene fikk "ikke tilfredsstillende" i matsikkerhet ved første, uanmeldte kontroll, var det hele 45 % som fikk dårligste karakter i røyking. Røykeinspektørene besøkte 59 steder, og resultatet var nedstemmende:

 • 26 steder fikk "ikke tilfredsstillende"
 • 30 steder fikk "mindre tilfredsstillende", mens
 • bare 3 steder fikk "tilfredsstillende"!

Burger King i Strandgaten, McDonalds på Torgallmenningen og På Folkemunne på Ole Bulls plass var de eneste spisestedene som besto den første, uanmeldte røykekontrollen uten anmerkninger.

Serveringsstedene er mer ivrige i å rette på hygienen enn å overholde røykeloven. Næringsmiddeltilsynet skriver i sin rapport: "I praksis vil serveringssteder ha rettet alle vesentlige mangler mht. hygiene etter kort tid. Derimot er det nedslående å konstatere at røykeforskriften i stor grad blir neglisjert av mange serveringssteder".

...men spriten var i orden

Tollvesenet har også sjekket spriten ved åtte av serveringsstedene som ble kontrollert. Ingen feil ble funnet.

Kampanjen har så langt omfattet matinspeksjon i 37 serveringssteder og røykeinspeksjon i 59 serveringssteder. Kontrollørene har ikke til hensikt å gi seg før alle serveringsstedene i Bergen er inspisert. — Dette er en løypemelding, tanken er at vi skal fortsette på dette nivået, sier byveterinær Ingvar Tveit til BT.

bt.no kommer tilbake med mer.