• Alle er velkomne hos oss og vi vil ha det gøy. Men vi har noen spilleregler.

Det sier Isabel Eidesund på Hectors hybel og Silje Tombre på Ujevnt. De er daglig leder på hver sin respektive bar og har fått med seg BTs mange artikler om skjenkekontroll og utelivet i Bergen (se lenker under).

De forteller at flere ansatte er redde for å gjøre feil, og i verste fall måtte føle seg skyldige i at arbeidsplassen mister skjenkebevilling og må stenge.

— «Jammen vi er på julebord»

— Alle er velkomne hos oss, så lenge man vet å oppføre seg. Ikke minst er det viktig i disse julebordstider. Når vi hører folk si «jammen vi er på julebord», er det ofte grunn til å passe ekstra på. Gjestenes oppførsel kan få store konsekvenser for oss hvis vi mister skjenkebevillingen. Vi kan miste jobben for en periode, eller i verste fall må vi legge ned. Konsekvensen for gjesten er langt mindre, sier de.

De to kvinnene har et par oppfordringer til gjestene som skal ut før jul:

  • Husk at du ikke er på fest hjemme.
  • Respekter andre, slik du ellers gjør.
  • Husk at vi er på jobb.
  • Husk at det er konsekvenser for ens handlinger selv om de utføres under påvirkning av alkohol.
  • Hvis du er grei med oss, er vi grei med deg.

- Vi husker, vi er edru

Eidesund og Tombre understreker at 98 prosent av gjestene oppfører seg eksemplarisk. De aller fleste takler greit å få høre at de heller bør ta et glass vann fremfor en øl.

  • Vi husker. Vi er edru, vet du.

— Så er det de to prosentene som vi ikke vil ha på besøk. De kan ende med å koste oss mye ressurser, spesielt nå når det er julebord, sier Tombre.

Isabel Eidesund forteller om en gjeng som hadde vært på julebord i fjor. Hun fikk dem inn på Hector’s Hybel.

— Det ble svært ubehagelig til slutt. Sjefen i selskapet skjelte meg ut på grunn av min hudfarge, min kropp og mitt kjønn. De ansatte måtte roe ham ned, og de forlot stedet. Noen måneder senere møtte jeg ham tilfeldigvis i en heis i Bergen. Han kjente meg ikke igjen, men nikket til meg. Jeg ga ham en litt spydig kommentar som tydelig fikk ham til å tenke seg om. Da ble han hvit i ansiktet. Han husket ingenting, sier hun.

— Vi husker. Vi er edru, vet du, sier Silje Tombre.

- Ta det pent

Kvinnene synes det er kjekt å være på jobb når det er god stemning i lokalene. Hvis folk oppfører seg, ødelegges heller ikke stemningen.

— Nå er det julebord og mange er ute. Hele byen er på fest, og ikke alle er vant med det. De kommer i flokker, og noen har fått litt for mye. Ta det pent hvis du har drukket litt for mye istedenfor å be om mer. Hør på bartenderens anbefaling. Slapp av og ha det hyggelig. Da blir det mye kjekkere for alle, sier Isabel Eidesund.

— Hvis alle oppfører seg, er det kjekt på by’n. Men vi merker raskt hvem som ikke klarer det. Da nekter vi servering, sier Silje Tombre.