— Og så er det jo en helt fantastisk kirke. Det blir ikke finere enn dette, sier nå nygifte Kristine Fanavoll.

Finest i verden

At hun og hennes utkårede bor i Bekkjarvik i Austevoll, spilte ikke så stor rolle for hvor vielsen skulle finne sted.

— Det er en gammel tradisjon at bryllupet skal stå på brudens hjemsted, og den tradisjonen følger vi så gjerne, for denne kirken har jeg et spesielt forhold til. Den er ikke bare min barndoms kirke, den er verdens flotteste også, sier bruden.

Kristine Fanavoll og Øyvind Andersen var ett av to par som giftet seg i Fana kirke lørdag. Nå begynner bryllupssesongen i Bergens mest populære bryllupskirke. Neste lørdag skal tre par vies. Lørdagen etter er det fullbooket med fire vielser, som er maksimum, og etter det er det fullt belegg til slutten av august, forteller prostileder i Fana, Edvin Stenhjem Bratli.

År i forveien

— Det var en travel sommer i fjor med hele 57 vielser, og i år ser det ut til å bli nærmere 60, sier han.

  • Jeg tror vi fortsatt har plass til to brudepar i juni og kanskje to i juli. Ellers er alt belagt, sier han.

Og ikke bare det. Også neste år begynner å fylles opp. Vordende brudepar vet godt at det er trangt i døren, og bestiller gjerne i god tid på forhånd.

  • Vi har allerede 19-20 bestillinger liggende inne for 2011, sier Stenhjem Bratli.
  • Hvorfor tror du akkurat Fana kirke er så populær?
  • Det er en vakker og tradisjonell kirke, og den har en akkurat passelig lang midtgang. Det siste er faktisk brudepar svært opptatt av. Det skal være romantiske rammer rundt et kirkebryllup, og kirkens arkitektur og utseende har betydning, mener han.

Arbeidskirker er ut

Bønes og Søreide kirker er typiske arbeidskirker med en utforming som avspeiler det, og statistikken forteller sitt tydelige språk. Brudeparene trakker ikke akkurat ned dørene der. Begge hadde én vielse i løpet av 2009.

Blant kirkene i Fana prosti er det Storetvedt som kommer nærmest Fana kirke i popularitet. Der var det 35 vielser i fjor. Birkeland kirke hadde 21 vielser, og Skjold kirke 10. Slettebakken er ikke videre populær med bare tre vielser. Mange ønsker å gifte seg i Fantoft stavkirke, men trekker seg gjerne når de får høre at kirken har plass til 60 personer. Det er hovedgrunnen til at det bare var tre vielser der i fjor.

  • Hender det at man må avvise brudepar som vil gifte seg i Fana kirke?
  • Ja, det hender. Folk som har tilknytning til kirken, som bor der eller er døpt og konfirmert der, har førsterett. De andre må søke, og er henvist til å stå på venteliste, sier Bratli.

Et smykke

Fanaprost Per Barsnes synes ikke det er rart at brudepar tiltrekkes av Fana kirke.

  • Den er et smykke, en vakker kirke med middelaldersus over seg, sier han.

Fanafolk er stolte av kirken sin. Den har en stor plass i fanabuens hjerte. Folk som sokner til denne kirken og er døpt og konfirmert her, kommer gjerne tilbake når de skal gifte seg. Lørdag om to uker kommer det et par fra New York med røtter i Fana for å gifte seg her. Det forteller litt både om kirken og om fanafolks tilknytning til den, sier han.

BARNDOMSKIRKE: Kristine Fanavoll og Øyvind Andersen er ett av to par som giftet seg i Fana kirke lørdag. Paret bor i Bekkjarvik, men Kristine er fanabu og måtte tilbake til sin barndoms kirke på sin store dag. - Den er finest i verden, sier hun.
Odd Mehus