Det er Bybanens andre byggetrinn som ble åpnet fredag. Hittil har banen gått mellom Bergen sentrum og Nesttun. Lørdag kan du utvide turen til Lagunen. — En ny milepæl er nådd. Det er ikke lenger spørsmål om vi skal bygge mer spor til Bybanen, men når og hvor det skal skje, sa fylkesordføreren.

FEST: Byens ordfører Trude Drevland med fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.
ØRJAN DEISZ

På torget på Nesttun var det full fest fredag formiddag. Her kastet en rekke barn glans over åpningen. Søråshøgda barnekor underholdt, i tillegg til klovner, som satte farge på dagen.

To fulle vogner med fintfolk og sentrale politikere satte kursen mot Lagunen etter åpningen, der en ny markering går. Ved Skjold skole slapp unger ballonger da banen kom. Skolens musikkorps var også i aksjon. Gråværet satte ingen demper på festen.

Utstillingsvindu

Einar Kongsbakk er direktør i Nesttun sentrum og gleder seg over dagen. Den siste tiden har det vært stor trøkk på Nesttun i forbindelse med at folk har kommet sørfra med busser.

— Når Bybanen nå åpnner mot Lagunen, betyr det at det blir overgangsmuligheter andre steder. Alle må ikke av og på på Nesttun. Det skal bli godt å få mer plass, sier Einar Kongsbakk, direktør i Nesttun sentrum.

Han mener utvidelsen mot Lagunen vil fungere som et utstillingsvindu for området. Bybanen går sakte gjennom Gågaten, og det er et stopp i nedre ende av senteret og ett i øvre.

GOD STEMNING: Byrådsleder Monica Mæland og ordfører Trude Drevland.
RØJAN DEISZ

— Nesttun er et bydelssenter. Folk som kommer til oss, har et ærend. Noen skal gjerne til lege, tannlege eller kulturkontor. Derfor er vi langt mer enn et handlesenter. Bybanen vil styrke adkomsten til alle som er på Nesttun. Kanskje betyr det økt omsetning for butikkene, også, sier Kongsbakk.- Men Nesttun er mye mer enn bare butikkene, understreker han.

Ikke Orientekspressen

Det har vært reist spørsmål om bybaneutvidelsen mot Lagunen kan medføre økt kriminalitet i området. Kjøpesenteret er forberedt på det og har rustet opp med flere kamera ettersom de venter flere besøkende.

Haakon Thuestad, som er politisk rådgiver for byrådsleder Monica Mæland, tar det mer med ro, skal vi tro denne meldingen som han skrivern på Twitter:

«Hvorfor fryktes det at Bybanen vil føre til så mye mer kriminalitet i Fana? Det er ikke akkurat Orientekspressen som kommer.»

MORO: Klovner og barn kastet glans over bybaneåpningen på Nesttun fredag.
ØRJAN DEISZ