Du kommer deg ikke over Sognefjellet med bil før i slutten av april. Etter å ha vært midlertidig stengt siden 9. november, er fylkesveg 55 nå stengt for vinteren.

— Det blir sagt at de stenger når de ikke klarer å holde det med brøytebil. Det er tommelfingerregelen, sier vaktoperatør Ketil Molvær til bt.no.

Bommen er åpen til Turtagrø.

Tidligere stengt i år

I fjor stengte overgangen 28. november, og året før 20. desember, ifølge Sogn Avis. Men Molvær mener at ingen bør være overrasket over at stengingen kommer tidligere denne gangen.

— Når du kommer mot slutten av november, må du regne med problemer. De siste årene har det vært litt spesielle vintre.

Samtidig er det stengt i perioder på inntil fem timer på Strynefjellet, og det er kun åpent for gjennomkjøring på bestemte klokkeslett.

Trøbbel til Trondheim

— Skal du kjøre Strynefjellet, må du tilpasse deg åpningstidene. Og det stenger klokken 18. Det er viktig at folk får dette med seg. Kommer de et halvt minutt for sent, er det stengt, sier Molvær.

Det er viktig at folk får dette med seg. Kommer de et halvt minutt for sent, er det stengt. Ketil Molvær i Vegtrafikksentralen

For å gjøre det ekstra vanskelig, er Gaularfjell nattestengt, og Valdresflya fylkesveg 51 er også stengt mellom klokken 22 og 08.

Det betyr at hvis du skal kjøre til Trondheim, må du planlegge og time godt - eller kjøre langs kysten.

På Vikafjellet går det foreløpig greit, men det er meldt dårligere vær tirsdag kveld.

Hardangervidda åpen

Derimot har Vegtrafikksentralen i Hordaland gode nyheter fra Hardangervidda.

— Det blir ingen ulumskheter på vidden, sier vaktoperatør Stian Rosnes.

Ifølge prognosen blir det åpent i minst 12 timer fremover. Lenger enn det tør ikke Rosnes å spå.

— Helgen blir litt for langt frem, sier han.

Ifølge meteorologene blir det vått på Vestlandet de nærmeste dagene, men også mildt. Enkelte steder kan gradestokken passer 10 plussgrader.

— Natt til fredag faller temperaturene, men på fredag kommer det ny nedbør og temperaturene stiger til 7–8 grader så man må høyt til fjells for å få nedbør som snø, sier Marit Helene Jensen, langtidsvakt ved Meteorologisk institutt, til Yr.no.

Tips om været eller trafikken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post