2013 var et godt år for Høyres gruppeleder i bystyret, Dag Skansen. I alle fall økonomisk. Han solgte selskapet sitt Skansen Consult AS, og ble heltidspolitiker. Samtidig ble han mange millioner rikere, og manifesterte med det sin posisjon som bystyrets rikeste.

Inntekten til høyretoppen var på nesten fem millioner kroner i fjor.

— Det er rett og slett utbytte fra salget av Skansen Consult. Hvis det er noe trøst, fikk jeg mye restskatt, sier Skansen, som ifølge skattelistene betalte 1,66 millioner kroner i skatt.

Han har også en anselig personlig formue på 7,8 millioner kroner, og i tillegg ligger hovedtyngden fra salget av selskapet syltet ned i et heleid holdningselskap.

Høyrefolk er rikest

Syv av de ti rikeste i bystyret er Høyre-medlemmer. I tillegg til Skansen har Victor Norman, Robert Monsen og Anne Lorgen Riise i bystyret og Hilde Onarheim i byrådet, alle millioninntekter.

Skansen har ikke noe godt svar på hvorfor det ser ut til å være rikere politikere i Høyre.— Men vi er jo gjerne vant til at det er sånn. Jeg vil ikke analysere det nærmere tror jeg, vi liker å både jobbe og tjene penger, sier han, før han ler og føyer til:

— Uten at det skal være sagt at andre politikere ikke liker å jobbe.

- Penger er ikke alt

I andre enden av skalaen, finner vi noe overraskende advokat Hallgeir Aadland fra Frp.

Han er oppført med den beskjedne inntekten 13.517 kroner i 2013, og betalte faktisk over 10.000 kroner mer i skatt samme år.

Aadland har imidlertid en rimelig forklaring. Han har nemlig blitt student siden sist.

— Jeg er jo advokat, og jobber mye med utlendinger. Så nå studerer jeg religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Det er så mye som skjer innenfor det feltet. I tillegg hadde jeg jobbet i tjue år, og det var viktig å stoppe litt opp. Hvis man ikke gjør det, risikerer man å møte veggen, sier Frp-politikeren.

Aadland skulle egentlig bare ta et årsstudium, men ble så interessert at han skal ta en bachelor. Også til neste år regner han derfor med å ligge på bunn på inntektslisten.

— Penger er ikke alt vet du, man må gjøre noe kjekt også, sier han.

Oversikten

Hvordan inntektene fordeler seg blant resten av bergenspolitikerne kan du sjekke her:

Byrådet

Bystyret