Ikke minst 80-linjen fra Flaktveit blir av sjåfører og politi utpekt som en av de mest belastede i Bergens-området.

— Det er generelt tilstander til spetakkel på de fleste rutene til sentrum både fredag og lørdag kveld, men spesielt ille er det på 80-linjen som går fra Flaktveit midnatt, sier en bussjåfør.

Han ønsker ikke å stå frem med navn fordi han tror Tide-ledelsen vil reagere negativt på at han snakker om bussbråket til pressen.

Han sier at sjåførene frykter de såkalte «vorspielrutene» inn til byen i helgene langt mer enn nattbussene fra sentrum.

— Bussene som går til sentrum rundt midnatt er verst. Da har vi halve bussen full av feststemte og fulle ungdommer som mister grepet. Så blir det et helvete, sier sjåføren.

Verken informasjonssjefen eller hovedverneombudet i Tide Buss vil si noe om hvilke ruter det er mest bråk på. Men politiet og flere sjåfører peker på linjene til og fra Flaktveit, Knarvik, Sotra og Askøy.

- Prioriterer bussbråk

Politiførstebetjent Torstein Skeie ved Fjell og Sund lensmannskontor sier at de alltid prøver å holde et øye med nattbussene i helgene.

— Med mindre patruljene har mer presserende oppdrag, pleier de å kjøre etter nattbussene som går fra sentrum til Sotra eller Askøy. Dette gjør de en eller to ganger i løpet av helgen, sier han.

Politiet i Arna og Åsane blir ofte bedt om å bistå på linjene fra Flaktveit og Knarvik.

— Vi hadde et par aksjoner på Knarvik-ruten i desember. Den ene gangen ga vi ut seks forelegg for drikking på offentlig sted, sier politioverbetjent Rune Løland.

Selv synes sjåførene det er ubehagelig å måtte be fulle og feststemte passasjerer dempe seg eller legge bort flaskene.

— Det kan bli en del skåling bak i bussen, men så lenge de ikke plager andre passasjerer later jeg som at jeg ikke ser det. Jeg kan ikke være politi. Da får jeg bråk hver bidige helg, sier sjåføren på bildet.

Han er vant til å plukke tomflasker etter helgerutene.

— Jeg vet at det er enkelte sjåfører som kvier seg for å kjøre kveldsrutene i helgene. Men jeg har kjørt kveld annenhver uke i femten år og er vant med litt av hvert, sier han.

- Ingen respekt

En annen bussjåfør har det på samme måten.

— Vi blir mest opptatt av å få driten ned til byen uten problemer. Vi føler ikke det er noe poeng i å si ifra, det er samme helvetet likevel.

— Det kan være snakk om 15-20 ungdommer som setter seg bak i bussen og tror at her kan de gjøre akkurat som de vil. De skriker, hoier, sloss og kaster tomflasker. Det er ikke alltid like greit å være bussjåfør, sier han.

Når unge passasjerer har med seg klirrende flasker pleier han å minne dem på at de ikke får lov til å drikke på bussen.

— Så sier de «nei da», men likevel spretter det korker før bussen har kommet i gang. Hvis jeg da går bak og sier at de kan få lov til å gå ut med flasken og komme inn igjen, svarer de med å slenge flasken i gulvet og slenge drit. Slike situasjoner har vi altfor ofte, sier han oppgitt.

— Respekten for bussjåføren ikke er til stede i det hele tatt. Og det gjelder ikke bare ungdommer. Jeg har kastet ut voksne mennesker som burde visst bedre enn å sitte langt bak i bussen og lage spetakkel.

Mange blir truet

Hovedverneombudet i Tide Buss sier at tilbakemeldingene han får fra sjåførene tyder på at trusler utgjør et langt større problem enn vold.

— Noen ganger skal det ikke mer til enn at noen ungdommer ikke får kjøpe barnebillett. Da sier de gjerne «vi vet hvor du bor» eller «vi skal ta deg». Og det er jo ubehagelig for sjåfører som vet de snart må kjøre ruten om igjen, sier Per Olav Bessesen.

Han anslår at det skjer ubehagelige episoder ukentlig.

— Vi har hatt sjåfører som ikke ønsker å kjøre kveldsvakt, spesielt i helgene, fordi de føler det som en stor påkjenning. Noen sykmelder seg også, sier han.

Se BTV-innslag

OVERVÅKINGSKAMERA
UBEHAGELIG: ¿ Noen ganger skal det ikke mer til enn at noen ungdommer ikke får kjøpe barnebillett, sier Per Olav Bessesen, hovedverneombud i Tide Buss.ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE