I en uke har det kommet lastebillass på lastebillass med hvite plastballer til Fitjar mekaniske verksted.

— Hele kaien er full. De driver jo vanligvis med innredning og vedlikehold av båter, så jeg kunne ikke forså hva de skulle med alle disse høyballene, forteller Bjørg Strømme som bor like ved verkstedet.

Til sverige

Etter å ha forhørt seg litt, og sett nærmere på de hvite ballene, fant hun at det slett ikke er dyrefôr som er stablet opp på verkstedet. Det er boss som er på vei fra Sunnhordland interkommunale miljøverk (SIM) til Sverige for å brennes.

— Det var gått hull på noen av ballene, og det rant boss ut, forteller hun.

Nå fylles hver ledige kvadratmeter ved verkstedet med tusenvis av bossballer. Mandag skal frakteskipet komme for å plukke med seg avfallet.

— Det ser bare komisk ut. Nå skal det fraktes til Sverige i stedet for å bruke forbrenningsanlegget i Rådalen. Skal vi forstå dette?, under hun.

Billig

Rundt 500.000 tonn boss sendes i år fra Norge til Sverige for å brennes. Dette til tross for at norske fjernvarmeanlegg sliter med å få tak i nok boss.

I fjor sommer ble det forbudt å deponere avfall som kan brennes. Derfor måtte kommuner og renovasjonsselskaper lyse ut anbud for å få noen til å ta imot det brennbare avfallet.

De interkommunale miljøverkene i Nordhordland, Sunnhordland, indre Hordaland, samt Sogn og Sunnfjord gikk sammen om å lyse bosset sitt ut på anbud. Svenske selskaper leverte da et langt lavere pristilbud for å håndtere bosset, og fikk derfor kontrakten.

Forbrenningsanleggene i Sverige er allerede godt utbygget, og svenskene fryktet at de ikke skulle få nok boss på grunn av finanskrisen. Derfor ble prisene senket. Når avgiftsnivået fra før er lavere i Sverige ble det altså billigere å frakte bosset hele veien dit.

Det har ikke lykkes bt.no å komme i kontakt med daglig leder i SIM, Terje Gilje, onsdag kveld.

Bør staten gripe inn for å stoppe bosseksporten? Si din mening.