I 1995 stengte han nærbutikken på Furenes i Gulen, som han hadde drevet i 41 år. Noen vil si han bare la om vareutvalget litt.

— Men eg sel ikkje lenger. Eg fekk jo pensjon.

Sjå, dar e' ei damerumpa

Einar gikk over i rollen som en slags privat museumsbestyrer. Han tok vare på de tidstypiske klenodiene fra butikken, ting som rak i land, og nokså mye han har laget selv, etter nokså fri fantasi. Alt er utstilt i butikken hvor åpningstidene er meget fleksible.

Einar peker på en utvekst på en bjørkestamme.

— Sjå, dar e' ei damerumpa.

— Å?

— Ja, da e' da ikkje adle so' ser. Og egentle' e' da vel ein sopp som veks på eit tre.

- IKKE ALLE SER AT DET ER EN DAMERUMPE.

«Krushunja»

Einar har bilder av alle rutebåtene som kom med varene hit før veien til denne delen av Gulen ble anlagt på slutten av 60-tallet.

Den gang var nærbutikkene det sosiale samlingspunktet, og drev i realiteten de lokale velferdstilbudene etter beste evne. Nå omtaler ekspertene dagligvarebutikker bare som et sted hvor vi henter varer, og som vi trenger enda færre av. Nav og Facebook tar seg av de andre funksjonene. De gjenværende dagligvarebutikkene har nesten ingenting igjen av Einars vareutvalg.

I Nord-Norge ville det meste av hans utvalg gått under fellesbetegnelsen «krushunja». Hunderfigurer eller andre pyntegjenstander, gjerne i porselen, ble ofte gitt i bursdagsgaver for å live opp i vinduskarmene og andre karmer. Einar kuttet riktignok ut ferskvarer da han stengte butikken, men har "krushunja" som du ikke en gang får kjøpt i spesialbutikker lenger. For hvor får du tak i et barskap formet som en tønne med jekkepumpe oppå og lys inni, eller rosemalte tresko?

Nei, dagligvarebutikkene i dag er fylt med melk og brød. «Krushunja» som Einar har fylt hele butikken med, er rett og slett ikke å oppdrive lenger.

Og skal du i bursdagsbesøk. Ja, da står du der.

KLOKKETÅRNET: Dette klokketårnet utenfor butikken er egentlig en bøye på havet som kom rekende. Einar har malt og skapt et lite landemerke av det på kaien utenfor butikken på Furenes.
ROAR CHRISTIANSEN
EN ORIGINAL KOMBINASJON: En god sitteplass fremme i baugen er trolig en sjelden vare i dagens butikker.
ROAR CHRISTIANSEN