Nøyaktig klokken ti ankom Martin Smith-Sivertsen byrådslederavdelingen i 13. etasje på Rådhuset. Før han gikk inn på byrådslederkontoret tok han seg tid til å håndhilse på embetsfolkene på avdelingen.

— Her er nøkkelen. Pass godt på byen. Skap et enda bedre Bergen. Så ønsker jeg deg inderlig lykke til, sa Ragnhild Stolt-Nielsen og overrakte nøkkelen til sin etterfølger

Hoff og de andre

Martin Smith-Sivertsen tok seg tid til en kort takketale til Ragnhild Stolt-Nielsen. Klokken tre minutter over ti forlot hun kontoret - og dermed var hennes turbulente byrådstid offisielt over.

Deretter offentliggjorde Smith-Sivertsen hvem som skal sitte i byrådet hans.

— For meg er det viktig å føre videre den gode politikken som har vært gjort i elleve år, sa Smith-Sivertsen.

— Det blir samme fordeling mellom partiene. Det betyr at alle tre Frp-byrådene fortsetter med samme ansvarsområde. I Høyre bygger vi videre på det som er. Så er det skolebyråden. Der har vi gått utenfor rådhuset. Hun vi kommer med er Jana Midelfart Hoff, sa Smith Sivertsen.

VIKAR: Charlotte Spurkeland tar over som skolebyråd inntil Jana Middelfart Hoff kan starte.
ARKIV

Jana Midelfart Hoff er overlege ved Haukeland sykehus. Hun overtar den første januar 2015. Frem til det tidspunktet blir bystyremedlem Charlotte Spurkeland konstituert skolebyråd.Spurkeland skal ha vært en av de heteste kandidatene som skolebyråd. En utfordring for henne har vært at hun på på nyåret skal vikariere i tre måneder på Stortinget for Peter Chistian Frølich, som skal ut i tre måneder pappapermisjon.

Overlege Hoff er på sin side leder av bydelsforeningen Årstad Høyre. Paradoksalt nok var den en av to bydelsforeninger som mente Stolt-Nielsen burde fortsette som byrådsleder.

— Men også hos oss er meningene delte, sa Årstad-leder Jana Midelfart Hoff da BT snakket med henne.

Da BT i 2005 kåret fremtidens ledere innen politikk, næringsliv, forskning og kultur, var Hoff (42) en av dem vi pekte på. Den gangen var det innen forskningsfeltet

Turbulent år

Klokken 11.00 mandag konstitueres Martin Smith-Sivertsens nye byråd. Foruten Jana Midelfart Hoff, som blir skolebyråd, vil det bestå av følgende personer:

** Liv Røssland (Frp), byråd for finans, eiendom og eierskap

** Eiler Macody Lund (Frp), byråd for sosial, bolig og områdesatsing.

** Helge Stormoen (Frp), byråd for kultur, næring, idrett og kirke.

** Henning Warloe (H), byråd for byutvikling, klima og miljø.

** Hilde Onarheim (H), byråd for helse og omsorg.

Konfliktfylt

Martin Smith-Sivertsen offentliggjorde sitt politiske comeback i juni i år. Da uttalte han at han var klar for å begynne på bakerste benk. Det skulle derimot fort vise seg at han hadde skumle planer. Allerede på sensommeren varslet han i BT at han var klar for å utfordre Ragnhild Stolt-Nielsen.

Sistnevnte hadde på det tidspunktet opplevd mye motgang. I Høyre mener mange at hun nærmest ble utpekt av Monica Mæland da hun dro til Oslo for å bli statsråd, og at dette aldri sikret henne den legitimiteten hun trengte. På et gruppemøte i november i fjor ble hun overkjørt av sine egne på et møte om bybane over Bryggen.