Som 23-åring ble han den yngste som noensinne har tatt doktorgrad i Norge. Riktignok ble ikke Nordbotten den yngste professoren her i landet. Arne Næss fikk professortittelen da han var ett år yngre enn Nordbotten.

— Jeg har vært inspirert, og så har jeg synes at det har vært gøy å løse problemer som jeg lurer på. I tillegg tror jeg mye handler om personlighet og flaks, sier den nybakte professoren.

Utregninger som skal løse utfordringer med CO2-lagring, er hans store forskningsfelt. Arbeidet hans har allerede fått flere prestisjetunge priser.

— Jeg håper og tror at det jeg driver med vil tilføre samfunnet mer enn det koster staten å lønne meg. Skal vi unngå å ødelegge atmosfæren, må en del av løsningen være lagring av CO2. Vi kan ikke bare stappe det ned i bakken og håpe på det beste.

Hadde jeg bare vært på kontoret, kunne det nok gått ut over min mentale helse

Jan Martin Nordbotten (28), matematikkprofessor

På storhavet

Nordbotten har stilen i orden. Med bustete hår, uryddig skjegg og smålurvete dress spaserer han i gangene på Matematisk institutt. Men til tross for et slikt ytre, gror han ikke fast mellom kompliserte formler og utregninger.

— Jeg bruker veldig mye tid på ting som ikke har med universitetet å gjøre. Hadde jeg bare vært på kontoret, kunne det nok gått ut over min mentale helse, sier Jan Martin Nordbotten.

I vår flyttet han inn i en av de store lidenskapene sine: Seilbåten.

— Hva er det som er så fint med seiling?

— Det fineste er at ting går i stykker, slik at jeg kan fikse på dem. I tillegg er det en fantastisk fin måte å reise på.

Når han har tid, seiler han til området utenfor Bergen eller til hytten på Tysnes. Tidligere har han også seilt alene fra Galápagos til Peru alene.

— Følelsen av at man må stole på egne evner ute på havet, er veldig fin.

Inspirert av Aarebrot

Heller ikke når han er på jobb, er han lett å finne på kontoret.

— Jeg har latt meg inspirere av Frank Aarebrot som veiledet studentene sine på kafé. Det har jeg også begynt å gjøre. Skal du få gjort noe på universitetet kan du ikke være på kontoret, sier han.

Selv veileder Nordbotten to masterstudenter, syv doktorgradsstudenter, tre postdoktorer samt fire doktorgradsstudenter på Princeton.

Jarle Berntsen, instituttleder ved Matematisk institutt, er imponert over sin kollega.

— Jan har et utrolig godt hode og en enorm arbeidskapasitet. Hans arbeid står veldig sterkt både nasjonalt og internasjonalt.

Den siste tiden har vært svært hektisk. Nordbotten har blant annet vært på konferanse i Washington, på reise til sitt tidligere universitet Princeton, diskutert en samarbeidsavtale med Statoil, og veiledet flesteparten av sine 16 studenter på master- og doktorgradsnivå.

Uviss fremtid

  • Han har et voldsomt potensial. Vi er veldig glade for at vi har ham her på instituttet nå, og det blir spennende å se hva som skjer videre, sier Berntsen.

Heller ikke Nordbotten selv vil si noe om sine planer for fremtiden.

— Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med livet på alle måter. Jeg synes det er gøy det jeg driver med. Hva jeg gjør om ti år, kan jeg ikke si noe om. Kanskje vil jeg gjøre noe helt annet.