Skogeier Christen Knagenhjelm fra Kaupanger i Sogn er den stolte eier av Norges to høyeste trær. Det slår Norsk institutt for skog og landskap fast.

— Det er jo kjempehyggelig at de høyeste trærne i Norge er registrert i Kaupanger. Og det skjer samme år som familien min har vært 300 år i Kaupanger, sier Christen Knagenhjelm.

De to kjempeedelgranene er begge 72 år gamle, og målt til henholdsvis 47,2 og 47,0 meter.

Snart 50 meter

Hvert år vokser de to kjempeedelgranene i Kaupanger nærmere én meter, så det er ikke lenge før de passerer den magiske grensen på 50 meter, ifølge forsker Bernt-Håvard Øyen ved Norsk institutt for skog og landskap.

— Er dere sikre på at dere har funnet de aller høyeste trærne?

— Vi kan aldri være sikre, men dette er i alle fall det høyeste vi har registrert. Men vi kan ikke se bort fra at det plutselig dukker opp trær som er over 50 meter, sier Øyen, som legger til at han gleder seg til det eventuelt skjer.

Trærne i Kaupanger står på et plantefelt som forskerne har overvåket i flere år. Det finnes over 5000 slike forsøksfelt i hele landet.

— I tillegg får vi inn tips om høye trær som vi sjekker ut, sier Øyen om bakgrunnen for kåringen.

Mens Hardanger har problemer med sine monstermaster, gleder vi oss over våre monstertrær

Danket ut Bergen

På pallen bak sognetræne kommer en 46 meter høy sitkagran fra Bergen, hjemmehørende på Tippetue. I år har sogningene tatt over førsteplassen fra hordalendingene, og fordi edelgranene vokser langt raskere enn sitkagran, må mye skje før Bergen kan kapre førsteplassen tilbake.

Om ikke annet, tror Øyen at kåringen kan ha betydning for lokalpatriotismen i Sogn.

— Det er ikke så stor vits med slike kåringer, innrømmer forskeren.

— Men det må jo være herlig for folk i Sogn og Fjordane.

Små i Europa

Ifølge skogeieren er det en gunstig kombinasjon av jordsmonn, klima og treslag som gjør at trærne trives ekstra godt hos ham. Jordsmonnet ligger like ved et jordbruksområde som har vært brukt i mange hundre år. Siden trærne står i et forsøksfelt, har de også fått ekstra godt stell.

— Mens Hardanger har problemer med sine monstermaster, gleder vi oss over våre monstertrær, sier Christen Knagenhjelm, som ikke har noen planer om å felle trærne.

Dermed får trærne vokse videre inntil lynnedslag, vind eller andre naturfenomener tar knekken på dem.

Selv om trærne på Øygardslia i Sogn er høyest i Norge, er de bare smågutter i internasjonal sammenheng.

— I Europa er det Tyrkia som har høyderekorden på 70 meter, mens i USA og Canada er det målt trær på over 100 meter.

Har du sett et tre om er enda høyere? Skriv gjerne en kommentar.