Bergens største bygning: Sentralblokken på Haukeland universitetssykehus, med 125.883 kvadratmeter gulvareal. (Kilde: Bergen kommune, Etat for plan og geodata)

Visst er huset stort. Arealet tilsvarer drøyt 18 fotballbaner med internasjonale mål!

De fleste bergensere har vært innom her en eller annen gang, men bare en eksklusiv, liten gruppe har fått se hva som skjuler seg i de mest bortgjemte delene av superbygningen.

— Her er det ingen som får komme inn, hvis de ikke har noe her å gjøre, sier teknisk sjef Geir Brugger.

Vi følger ham ned i kjelleren under kjelleren, under de endeløse sykehuskorridorene. En science fiction-verden av sølvfargede rør og roboter kommer til syne.

Blodomløpet

Skinner går langs taket i de glattskurte gangene, og under dem suser tunge containere i joggefart.

Dette er sykehusets blodomløp, der næring og avfallsstoffer pumpes rundt 24 timer i døgnet. Mat, medisiner, boss og skittentøy.

— De vet hvor de skal, sier Brugger.

Systemet er automatisk. Ansatte på sykehuset sender containerne ned i tunnelene via 42 terminaler, spredt rundt på sykehusområdet. Etter noen minutter er de fremme der de skal være - for eksempel på vaskeriet, apoteket eller kjøkkenet.

Selv om det tyske anlegget har vært i drift helt siden bygget ble reist i 1982, er det ikke mange av sykehusets ansatte som har vært her nede i undergrunnen og sett det med egne øyne.

— De ser bare en heis og noe som kommer ut av den, sier seksjonsleder Tore Sigbjørn Hansen.

Slik ser tunnelsystemet ut (heissjaktene er forlenget på tegningen):

Nervesystemet

Heiser er det forresten mange av i bygningen, totalt 29 stykker.

Vi blir med inn i det store heisrommet i åttende etasje. Her ender kablene til halvparten av husets 16 personheiser, som nervetråder i kjempens hode.

Opp og ned går de, én million ganger hver i året.

— Vi har egen ansatt heismontør, sier Brugger.

Det holder ikke med en vanlig vaktmester, når et bygg av denne størrelsen skal holdes ved like. Brugger leder et team på over 90 høyt spesialiserte fagfolk på teknisk avdeling, blant dem 16 elektrikere og 10 rørleggere.

Tarmene

Rørleggerne har nok å gjøre, for det renner 600.000 liter vann gjennom rørene på sykehuset - hvert døgn.

Av og til kommer det vann gjennom taket også.

— Jeg kan ikke fordra flate tak. Slike tak lekker i Bergen, sier sykehusets «overvaktmester» Brugger.

Ellers er han såre fornøyd med bygningen, som han mener vil holde i minst 30 år til. Vedlikeholdet av giganten går greit, men han er glad for at privatboligen er mer beskjeden.

— Jeg har 136 kvadratmeter, en kjedet enebolig, sier Brugger.

- Hvordan står det til med vedlikeholdet der?

— Det er nok en og annen list som mangler. Det spørsmålet burde du nok heller ha gitt til min kone, humrer han.

PS: Målt etter grunnflate er Blikkvalseverket Bergens største bygning, med 30.152 kvadratmeter. Verdens største bygning, målt etter gulvareal, er Terminal 3 på Dubai internasjonale lufthavn (bildet under), ifølge Wikipedia. Med sine 1,5 millioner kvadratmeter er den nesten tolv ganger så stor som sentralblokken på Haukeland.

Les også de andre artiklene i vår serie om Bergensrekorder:

Vet du om en annen rekord vi burde skrive om? Vennligst bruk feltet under! (Du kan også sende e-post til 2211@bt.no, SMS/MMS til 2211 eller ringe oss på 02211.)